Even iets over je allergie… Ben je soms – of wat vaker dan soms – flink geïrriteerd over iets of iemand uit je omgeving? Is dat iets waar je vierkant voor uitkomt? In blijde afwachting van de aanpassing die de ander daar hopelijk naadloos op zal laten volgen? Of houd je het juist meer voor jezelf? Irritaties, allergieën, ergernissen, stoorzenders, bloed-onder-je-nagels-trekkers: we kennen ze allemaal. Meestal zijn we er niet zo trots op.

Ook is het vaak lastig om ervoor te zorgen dat je structureel minder last hebt van die ‘externe stoorzenders.’ Toch kan dat wél, en daarover gaat dit blog. Zo zet je je allergie in voor je eigen welzijn. Bijvangst: wellicht heeft die ander straks geen last meer van je irritatie. 😉

Zo zet je je allergie in voor je eigen welzijn

Het volgende voorbeeld is van een cliënte uit mijn coachpraktijk, die haar toestemming gaf om haar persoonlijke allergie in dit blog te delen. Haar mening steekt ze niet onder stoelen of banken. Als ze iets vindt, zegt ze het meestal ook. Ze voelt veel en is soms zoekende in hoe daarmee om te gaan. Want naast dat ze zo duidelijk weet wat ze vindt, vindt ze daar ergens ook wat van; van dat ze zoveel vindt. Ze is kritisch op het deel van zichzelf dat zo uitgesproken is. ‘Ben ik wel welkom met mijn mening? En wijk ik niet teveel af van anderen als ik de ene dag vrolijk ben, en de andere baal als een stekker van het minste of geringste?’ 

Een van de dingen die haar de laatste tijd stoort is de groep mensen die zich in lockdown verveelt, en op social media tips tegen de verveling loopt te delen. ‘Ik heb een vitaal beroep en werk nog steeds keihard. Dat is de afgelopen tijd niet veranderd. Ik ben, in tegenstelling tot mensen zonder vitaal beroep, moe en erger me soms kapot aan dat soort anti-vervelings tips.’ 

Je allergie vind je vaak in uitersten (tegenpolen)

Hoe begrijpelijk. Als twee belevingswerelden en twee praktijkvoorbeelden gevoelsmatig en praktisch mijlenver uit elkaar liggen, dat dit op zijn minst dan stof tot nadenken geeft? Maar waarschijnlijker; dat het daarnaast ook raakt en stoort.

Vaak vind je jezelf, je eigen waarden en overtuigingen en handelen aan de ene kant van een spectrum terug, en die van ‘de irritante ander’ aan het totale andere kant van het spectrum. Tegenpolen dus. Een praktisch voorbeeld daarbij: sommige mensen zijn erg gericht op de behoeften van anderen, en houden daar in hoge mate rekening mee. Vaak zijn dit mensen die zich erg storen aan mensen die alleen aan zichzelf denken, en juist totaal niet stilstaan bij wat andere mensen nodig hebben of belangrijk vinden.

Omdat de ‘pleaser’ al over de eigen grens gaat van het stilstaan voor anderen en te weinig voor zichzelf, is het extra pijnlijk en confronterend wanneer anderen dit helemaal niet doen. Dan gaan er als het ware twee mensen aan jou voorbij: jijzelf en die ander waar je zoveel voor doet. Dat gaat dan gelukkig zelfs de pleaser te ver. 

Wat er te leren valt uit je allergie

In het geval van mijn cliënt, blijft het (zoals meestal trouwens) niet bij ‘food for thought’, die allergie. Er komt emotie bij. Een niet mis te verstaan gevoel van irritatie, van balen als een stekker over dat mensen zich vervelen. ‘Terwijl ik me uit de naad werk!’ Absoluut niet te missen dus, die intense beleving.

Juist omdat je er bijna niet omheen kunt, wordt het vervolgens makkelijker om er iets mee te doen. In dat licht zou je je eigen intense gevoelens kunnen waarderen. Om de kennis vervolgens ten bate van jezelf in te zetten. Want hoe meer iets je stoort, hoe meer het prijsgeeft over een onbewust verlangen dat in de schaduw van je geest woont. In je allergie zit een parel, altijd. Hoe irritant het hele idee daarvan misschien ook kan voelen, als je toch al geïrriteerd bent. 😉

Hoe dominante overtuigingen je weghouden bij je diepste verlangen

Wellicht (waarschijnlijk) is dat dieper liggende verlangen bedekt geraakt met allerlei overtuigingen die je gaandeweg je leven bent gaan geloven. Dingen zoals:

  • ‘Als ik hard werk mag ik er zijn.’
  • ‘Door hard te werken word ik gezien en gewaardeerd.’
  • ‘Doorgaan helpt me niet te voelen wat ik voel, en dat voelt veiliger dan me geconfronteerd weten met mijn gevoelens. Die kunnen namelijk alle kanten opgaan, en dat wil ik niet. Ik wil overzicht, rust, veiligheid.’ 

Misschien is het verlangen onder die overtuigingen wel iets als: ‘Ik wil zo graag rusten en ontspannen. Even niet hoeven.’ De rechtstreekse boodschap is er misschien niet, maar indirect (via je allergie) kun je hem vaak wel achterhalen. 

Dit kun je jezelf vragen over je eigen allergie

Wanneer je dus ergens een sterk gevoel bij/tegen hebt, ga dan eens na:

‘Niemand kan horen wat ik denk. Durf ik dan heel stilletjes aan mezelf toe te geven waar ik, onder die irritatie over wat een ander doet of juist laat, zélf zo naar verlang? En durf ik dit niet alleen toe te geven aan mezelf, maar ook te accepteren dat ik dit verlang? Kan ik wellicht nog een stap verder gaan? En uitzoeken voor mezelf hoe ik dat verlangen in mijn leven van vandaag handen en voeten kan geven?’  

In het geval van mijn cliënte zat de angel in het zichzelf gunnen van meer rust. Via de spiegel van het ledige bij anderen zag ze uiteindelijk haar eigen behoefte aan me-time, rust, ontspanning, even niets hoeven, een vrije dag.

Dit helpt om je allergie in een grotere context te plaatsen

Ze kan er ook de belemmerende overtuigingen nog eens op naslaan, die we samen in kaart hebben gebracht tijdens de ‘Krachtige Veranderingen Sessie‘. Dat deed ze eerder toen ze iets lastig vond, en het bood haar weer het inzicht over haar oude patronen. En het idee van ‘Oh ja, die patronen waren vroeger heel nuttig, want ze hebben me geholpen door een heel moeilijke tijd heen te komen. Maar nu is de tijd anders, de situatie ook, en boven alles ben ik zelf veranderd. Ik kan meer aan, heb meer inzicht en overzicht en veel meer tools om op een andere manier om te gaan met dit soort uitdagingen. En ik kan kiezen. Dat ga ik ook doen. Dus boos zijn op anti-vervelingsgoeroe’s leidt niet tot meer rust. Een paar vrije dagen opnemen en heel bewust genieten van buiten je eigen oude patroon stappen doet dat wel. 

Blogs & tips van Coaching met Sanne volgen op Instagram

Vind je de blog-berichten van Coaching met Sanne leuk? Via deze link ontvang je ze (twee)wekelijks in je e-mail-inbox. Ook kun je mijn tips volgen op Instagram