‘Ik wil iets veranderen. Ik heb altijd zo’n vol hoofd; mijn gedachten stoppen nooit. Nou ja, nooit… Eigenlijk is er een uitzondering…’ Als ik dat woord hoor, ben ik als coach natuurlijk meteen gespitst: ‘Wat is de uitzondering voor jou?’

Wat helpt je bij een vol hoofd? 

‘Als ik ‘s avonds na het werk ga wandelen dan verandert het. Dat volle hoofd van mij wordt al lopend leger en leger. Ik kijk om me heen, en mijn oog valt op talloze kleine, mooie dingen. Dingen die veel andere mensen misschien als onbenullig overkomen. Maar ik vind ze mooi. Een zingend vogeltje, een mooie bloem, een artistieke gevel uit de vorige eeuw.. noem maar op. Zo vergeet ik al mijn zorgen en wordt het stil in mijn hoofd. Alles lijkt dan ineens veel makkelijker, en ik vraag me vaak af waar ik me toch zo druk over heb gemaakt.’

Het was een genoegen om naar haar te luisteren. Hoe langer ze sprak over haar eigen manier van rust in haar hoofd krijgen, hoe meer ze begon te stralen. Ze begon langzamer te praten, alsof ze elk woord de aandacht wilde geven die het verdiende. Het plezier en de rust die het wandelen haar brachten, waren zo duidelijk dat ik ze zelf kon voelen, aan de andere kant van de tafel.

Wat is de ‘maar’ als het gaat om veranderen?

Er zat echter een maar aan te komen, en dat voelde ik ook.. ‘Maar het punt is: ik moet al zoveel van mezelf. Mijn hele dag lijkt te bestaan uit moetjes. Op mijn werk, in mijn huis, en zelfs in de dingen die ik echt leuk vind. Die voelen vaak ook als moetjes. Vervolgens stoor ik me weer aan mezelf, omdat ik overal zo’n opgave van maak en vind dat ik dat niet zou moeten doen. Ik moet meer genieten van mezelf, maar dat lukt niet omdat ik er zo’n druk op leg. Zo raak ik steeds gefrustreerder.’

Alles in het leven heeft een eigen frequentie. Albert Einstein maakte ons daar al bewust van. Sindsdien zijn er veel wetenschappers doorgegaan met het onderzoeken naar het gegeven dat alles een eigen frequentie heeft en hoe je van frequentie kunt veranderen. Plat gezegd: alsof je aan een radioknop draait. De frequentie van liefde of innerlijke rust zijn heel anders dan die van frustratie of irritatie. Mijn cliënte zat op de frequentie van ‘moetjes’, overweldigd raken door de hoeveelheid moetjes en gefrustreerd raken van niet kunnen genieten en hier niet bovenuit kunnen stijgen. Hoe zou ze dat kunnen veranderen?

Wat een paradox eigenlijk dat ze een manier had gevonden om rust in haar hoofd te krijgen, maar dat die manier ook al voelde als een moetje.. Zichzelf simpelweg vertellen dat ze vaker zou gaan wandelen wekte alleen maar weerstand op, had ze ontdekt. Tijd voor een reset!

De frequentie veranderen

Er zijn talloze manieren om de frequentie te veranderen. Mijn cliënte had een manier gevonden; door te gaan wandelen, maar daar zat nu iets ‘voor’. Vaak is het weerstand weghalen. De hogere frequenties zijn namelijk altijd beschikbaar, als we er maar op weten af te stemmen. Soms zijn het verkeerde overtuigingen die ons klein houden, en afgestemd op ‘radio onmacht’. Soms is het angst voor het onbekende. En soms blijven we hangen in het oude omdat dit zo vertrouwd en bekend is. Dan geloven we niet dat het écht anders kan en ironisch genoeg vechten we dan onbewust tegen de verbetering waar we zo naar verlangen.

De kunst is om manieren te vinden die voor ons persoonlijk de blokkade weghalen die is komen te liggen tussen de lagere en de hogere frequentie. Coaching kan daar enorm bij helpen. Eerst word je je bewust van de status quo in je leven. Vervolgens ga je uitdenken waar je graag zou willen zijn, hoe je wilt dat je leven aan zou voelen en hoe het eruit kan zien. En dan kijk je in coaching samen met je coach hoe je daar komt.

Deze cliënte kwam in het coachgesprek tot een aantal waardevolle inzichten die ik nu niet allemaal zal bespreken. Ik wil graag één van de manieren bespreken, die voor haar heel eenvoudig hielp om haar frequentie te verhogen, waarna ze een ander perspectief kreeg. Na haar betoog over de frustratie merkte ik dat ze enorm in haar hoofd zat, en daar ook niet zonder slag of stoot uit zou komen. Daarom vroeg ik haar mee te doen aan een meditatie-oefening.

Meditatie helpt je frequentie veranderen

‘Neem een houding aan die voor jou comfortabel is, binnen de mogelijkheden van een eenvoudige, houten stoel. Een houding waarin je rug recht genoeg is zodat de ademhaling goed door je lijf heen kan stromen. Maar niet zo recht dat het oncomfortabel wordt. Zet je voeten plat op de grond en leg je handen los in je schoot. En sluit dan je ogen…’

Toen begon de geleide meditatie, waarmee ik mensen help om meer in hun hele lichaam te komen. In plaats van alleen in het hoofd, waar we al genoeg ‘isolatie-celtijd’ spenderen. Mijn cliënte heeft aanleg voor meditatie en ze kwam heel makkelijk in een staat waarin het voelde alsof ze een beetje zweefde; een heel fijn en diep ontspannen gevoel. Na de geleide meditatie opende ze haar ogen en keek me aan. Ik gaf haar even de tijd om echt terug te komen, en vroeg toen zacht: ‘Hoe voelt het nu met het wandelen?’

Ze lachte. ‘Dit is interessant!’ begon ze. ‘Het voelt heel anders.. niet langer als een moetje. Ik voel nu heel duidelijk in mijn hele lijf het verlangen om te wandelen. Ik wíl het echt en ga het doen. Het voelt nu helemaal niet meer als moetje.’ Vanuit een staat van hogere ontspanning voelde ze zich niet meer overweldigd en machteloos. Ze was teruggekomen bij zichzelf en kon van daaruit het wandelen weer op waarde schatten; omdat ze keek met een veel groter referentiekader. En niet vanuit het kijkgaatje genaamd frustratie. Haar vocabulaire veranderde automatisch mee; het woord moeten kwam de rest van de sessie niet meer voor, en werd vervangen door ‘willen’, ‘verlangen naar’ en ‘gaan doen’.

Een negatieve spiraal veranderen

Daarom zie ik meditatie vaak ook als een reset-knop. Vaak laten we ons even helemaal meeslepen in een thema of gevoel, dat in tijd steeds meer momentum, en (aantrekkings)kracht krijgt. Vergelijk het bijvoorbeeld met als je moe en chagrijnig uit je bed komt na een gebroken nacht. Als je in die bui en dat gevoel blijft hangen, zie je op straat vaak chagrijnige gezichten, loopt het verkeer vaak stroever dan anders. Krijg je je boodschap in die vergadering niet goed over de bühne, ontstaan er sneller misverstanden etc. Het wordt een spiraal.

Maar met bijvoorbeeld meditatie kun je de neerwaartse beweging in die spiraal tot stop brengen. En hem vervolgens zelfs de andere kant op laten bewegen. Die invloed hebben we! We vergeten alleen vaak hem aan te wenden, omdat we dan zo bezig zijn met de neerwaartse spiraal. In het geval van mijn cliënte was het ‘Ik moet al zoveel, alles is steeds moeten.’ Waarna er steeds meer moetjes op haar pad kwamen, en ze steeds meer frustratie voelde. Meditatie haalde op dat moment de weerstand en negativiteit weg. Waardoor ze leuk genoeg ook weer bij die andere ‘weerstandverdelger’ kon komen: haar fijne avondwandelingen.

Hoe doe jij dat: weerstand weghalen?

Zoals gezegd zijn er talloze manieren om de frequentie van je gevoel te verhogen. Wat helpt jou om negatieve weerstand weg te halen, zodat je je weer beter kunt voelen? Zodat dingen soepeler lopen en je meer flow ervaart in je leven?