Tijd om te lezen: veel mensen zouden er meer van willen dan ze nu hebben. Lezen is voor velen belangrijk, maar krijgt in drukke agenda’s maar zelden prioriteit. Meestal versloft daardoor een oude passie, of komt hij op de vakantie-leesstand. Dan leest men aan het zwembad weer eens een goed boek, om daarna te denken: ‘Waarom doe ik dit niet vaker? Ik houd er zo van…’ En om daarna de retorische vraag te stellen: ‘Maar wanneer dan, het is te druk.’ 

Mindfulness of meer tijd om te lezen?

Zen-alert: een aantal van onderstaande tips druisen in tegen mijn advies om slechts één ding tegelijkertijd te doen. Ik zeg het er maar even bij. Doorgaans vind ik één ding tegelijk doen het meest waardevol en effectief. Omdat je er dan helemaal met je aandacht bij bent, en er zo meer uit opneemt en er meer van geniet. Toch vind ik dat ik soms het een met het ander kan aanvullen. Denk aan een dodelijk saaie lopende band, die achtvoudig opfleurt en verdiept met een goed boek in mijn oren, of een lekker muziekje. Denk aan het voorkomen van mentale rigor mortis tijdens een saaie, lome filerit, waarin de levendigheid van het moment tot de factor muy veel wordt vergroot als je een super spannende thriller afdraait via de bluetooth-verbinding in je auto. Maar echt: kill this buddha-wannabe en probeer dus vooral uit wat jou aanspreekt en kijk hoe het voor jou persoonlijk werkt. Want we zijn allemaal anders.

Zo maakte ik meer tijd om te lezen

Afgelopen jaar las ik 65 boeken. Dat is 1,25 boek per week. Dit aantal boeken lag een paar geleden niet zo hoog. In tegendeel; er was een tijd waarin ik nauwelijks las. Omdat ik andere dingen belangrijker had gemaakt, en zo stiekem iets te ver van mezelf af was gedreven. Dat heb je soms. Als je het beseft kun je het herstellen, en dat heb ik gedaan. Zo ben ik inmiddels weer terug bij de innerlijke boekenwurm die ik al sinds ik kan lezen in me heb. En dat voelt goed!

Dit hielp me bij het vinden van tijd om te lezen

 1. Het besef hoe belangrijk lezen voor me is, en ervoor kiezen hier vrije tijd aan te besteden. Op de bank, thee erbij en een goed fysiek boek.
 2. Tijdens lange autoritten luister ik naar audio-boeken op cd of via de Luisterbieb app van de Bibliotheek. Die app kun je gratis downloaden als je lid bent van de bieb. Wat een uitvinding!
 3. Als ik wandelingen maak door de stad, of op weg ben naar de winkel om boodschappen te doen, luister ik ook vaak naar audio-boeken. Wanneer ik in de natuur loop doe ik dat niet, want dan wil ik weer helemaal opgaan in de natuur. Een boekenkast op zich!
 4. Wanneer ik kook, schoonmaak, opruim of andere huishoudelijke klusjes doe: luisterbieb. 
 5. Tijdens mijn dodelijk saaie wandelingen op de lopende band van de sportschool: ‘Oh pls bring me that good stuff’, met oortjes in, via de luisterbieb op de telefoon. 
 6. Op bootreizen, in het vliegtuig, in de trein naar opdrachten of in de wachtkamer: soms genieten van momentjes nietsdoen (zeer belangrijk om tot rust te komen!) en soms een stukje boek lezen (fysiek boek of audioboek). Sleutelwoord; balans tussen de twee. 
 7. Als ik niet kan slapen biedt mijn e-reader soms uitkomst. Door even in een toegankelijk en ontspannend verhaal te duiken (bijvoorbeeld Harry Potter) ontspan ik en val ik soms alsnog (en met de reader nog in mijn hand) in slaap. Heel fijn! 
 8. Op vakantie lees ik regelmatig boeken. Ik neem dan hele uiteenlopende soorten boeken mee. Romans, thrillers, non-fictie. Soms mijn eigen boek: Blonde Boeddha, een leeg, blond hoofd; eindelijk!
 9. Tijdens werktijd lees ik soms vakliteratuur. En wanneer ik een opleiding volg rondom coaching, dan is het studietijd!
 10. Voorlezen aan mijn neefje en de kinderen van vrienden. Heerlijk om op die manier weer in mooie kinderverhalen op te gaan. Ook gedaan als vrijwilliger bij de Voorlees-express: voorlezen aan kinderen met een taalachterstand. Aanrader als je nog vrijwilligerswerk zoekt. 
 11. Een goede mix kiezen van de boeken die ik lees, waardoor het lekkerder is om veel te lezen. Afwisseling van genre doet lezen.
 12. Ik heb een Facebookgroep waar ik inspiratie uit haal over mooie titels die andere mensen aanraden. Dat helpt. Want als je een heel mooi boek in handen hebt, maak je er eerder/makkelijker tijd voor. 
 13. Lid zijn van boeken communities als Goodreads helpt hierbij ook. Genoeg inspiratie op de dagelijkse feed van vrienden en bekenden. 

Wanneer ben jij tevreden over hoe vaak je kunt lezen?

Het gaat absoluut niet om het aantal boeken dat je leest. In dit blog zette ik mijn eigen aantal erbij in de titel om lezers te prikkelen en uit te nodigen ook dit verhaal te lezen. Wel om anderen tot een hoger aantal boeken lezen uit te nodigen, maar niet om zo hoog mogelijk uit te komen; daar gaat het niet om. Wat me mooi lijkt is dat lezers die hun passie om wat voor redenen dan ook even onder het stof begraven hebben weer uit te nodigen tot heroverwegen van (meer) lezen.

Zou ik het (boek) graag weer op willen pakken? Wat zouden voor mij goede momenten zijn? Wat voor soort boeken zou ik nu willen lezen? Waar heb ik behoefte aan? Ben ik misschien teveel meegegaan in activiteiten die mijn omgeving leuk vindt, en ben ik zo mijn eigen lievelingsbezigheden een beetje vergeten? Ben ik te porren voor een audio-boek of e-reader of toch echt niet als traditionele papiernivoor? Onderstaand een foto van het moment (op mijn vorige verjaardag) waarop ik mijn e-reader cadeau kreeg. Een Kobo Auro H2O, en ja echt, die kan mee in bad zonder elektrocutiegevaar. Zo blij mee nog steeds! En ik lees nog steeds heel veel papieren boeken ook; het een vult het ander weer eens aan dus. 😉 

Als lezen je geest voedt, en je op andere manieren goed doet, dan hoop ik dat je iets aan deze tips hebt om vaker te kunnen lezen! Heb je zin in inspiratie voor nieuwe boeken? Check dan ook eens deze pagina