Ben je benauwd doordat je te weinig tijd voor jezelf hebt? Hierbij uitleg en tips bij dit thema.

Heb je te weinig tijd voor jezelf?

In de Facebookgroep ‘Mediteren kun je leren‘ was een van de reacties op mijn blog Je aandacht meer naar binnen richten  : ‘Ik krijg ‘t soms letterlijk benauwd als er weer een uitnodiging voor iets leuks binnenkomt.’ Ze had een heel sterk verlangen meer tijd voor zichzelf te hebben. Heb jij ook te weinig tijd voor jezelf?

1) Neem de signalen van je lijf serieus

Als je het benauwd krijgt, of je maag samenkrimpt, je schouders optrekken, of je hele bovenlijf terugdeinst in bepaalde situaties: luister hier dan naar. Het lichaam liegt niet; het spreekt heel klare, eerlijke en rake taal, die vaak gemakkelijk op te pikken is. Vraag jezelf dan: wat is nu het teken dat mijn lijf geeft? In het geval van degene die het benauwd kreeg was dat heel duidelijk: ze had veel behoefte aan tijd alleen doorbrengen.

2) Stel jezelf regelmatig deze belangrijke vraag

Heb je het signaal van je lichaam goed opgepikt? Stel jezelf dan nu de vraag: ‘Waar heb ik nu het allermeeste behoefte aan? Wat heb ik nodig, waar verlang ik nu het meest intens naar?’ Sta jezelf toe hierin vrijuit te denken. De linker hersenhelft komt vast met bezwaren op de proppen als: ‘Even realistisch blijven he? Hier heb je helemaal geen tijd voor.’ Negeer die opmerkingen in eerste instantie. Sta jezelf toe vrijheid en een ruimte zonder grenzen toe te voegen aan je fantasie: ‘Wat als alles kon, als niets me in de weg stond, wat zou ik dan nu willen?’ Dit legt bloot waar de balans op dit moment in je leven hersteld kan worden.

3) Vlecht je antwoord royaal in in je leven

Stel dat jouw antwoord is: ‘Ik wil heel graag meer me-time’, nadat je hebt vastgesteld dat je te weinig tijd voor jezelf hebt. Hoe zou dit er dan idealiter uitzien voor je? Zet eens voor jezelf op een rijtje hoe dit er precies uit zou zien als het aan jou lag. Dan de gewetensvraag: durf je het aan om hiermee een experiment te doen? En zonder excuses royaal veel me-time voor jezelf te blokken in je agenda?

4) Durf eens maximaal de andere kant op te gaan

Misschien voelt dit heel onwennig, maar zie het als een speels experiment: durf je voor de komende week of twee weken eens écht véél tijd voor jezelf in te plannen? Veel meer dan je ooit gedaan hebt? Meer dan wellicht comfortabel voelt? Zoveel dat het welhaast egoïstisch voelt? Stel dat je aan niemand (je innerlijke criticus incluis!) verantwoording hoeft af te leggen, hoe zou je het dan vinden als je de komende tijd veel me-time tegemoet zou kunnen zien? Wil je dit experiment aangaan? Punt 6 legt meer uit waarom dit van belang kan zijn als je te weinig tijd voor jezelf hebt.

5) Laat loze tegenargumenten in de kast

Laat daarbij alle loze argumenten in de kast, wat suggesties:

  • De was ligt er volgende week ook nog wel, er hangt vast nog genoeg in je kast.
  • Boodschappen doen, uitgebreid en vers koken hoeft écht niet elke avond. Anderhalf uur me-time plus een retourtje naar de Surinamer op de hoek: such abundance!
  • En zit het stof op de vloer echt al hard te kriebelen in je luchtpijp, of kan morgen stofzuigen ook nog wel?
  • Wat gebeurt er als je je werk afmaakt/afsluit binnen kantoor-uren, en niet ‘s avonds thuis met je laptop op de bank?
  • Wil je elke woensdag je moeder een uur bellen, of kun je ook eens een appje sturen; ik bel je een andere dag, het komt vandaag even niet uit?

Lastig om te bepalen of dingen ‘nu’ moeten? Lees dan deze tip!

6) Vergelijk je proces met de pendule van een klok

Als je bijvoorbeeld langdurig en veel gericht bent geweest op anderen, op werk, op ‘moetjes’ etc, dan kan het verlangen naar me-time enorm sterk zijn. Het wordt bijna een schreeuw om alleen zijn. Een schreeuw die je mogelijk langdurig hebt genegeerd. Probeer, in plaats van je schuldig te voelen, je situatie eens te vergelijken met een ouderwetse klok. De pendule kan soms erg ver en langdurig naar één kant toe uitslaan (in dit geval bijvoorbeeld naar links, naar ‘heel drukbezet en actief zijn’). Het leven heeft altijd de neiging balansen te herstellen, zo ook hier. Vaak is het dus eerst nódig om de pendule flink naar de andere kant te laten gaan. Want als je dat volledig en zonder excuses of compromis doet, dan kan de pendule daarna weer naar een rustiger slag gaan. Hij kan kortere uitslagen naar links en rechts gaan maken, waardoor je leven ook weer gebalanceerder voelt.

7) Wees creatief

Stel dat je kiest om jezelf royaal veel me-time te gunnen; word dan vervolgens creatief in het bedenken hoe je dit aan kunt pakken. Het helpt vaak om eerst in kaart te brengen wat voor jou fijne vormen van me-time zijn, zie daarvoor ook dit blog. En kijk dan, ook weer zonder naar allerlei tegenwerpingen te luisteren, hoe je dit kunt integreren in je agenda. Ik gun je van harte dat je dit tenminste uitprobeert. Het kan zoveel voor je doen, weet ik uit ervaring ;-).

8) Het wordt steeds makkelijker 

Zodra je je weer gebalanceerder, meer opgeladen, fitter, meer in jouw eigen kracht en sterker voelt, gaat alles makkelijker. Je hebt eerder door wanneer je pendule te ver dreigt door te slaan een kant op. En kunt ook makkelijker acties ondernemen om daar weer balans in aan te brengen. Andere helpende aspecten hierbij zijn dat je er al eens mee hebt geoefend, en dat je ook hebt gemerkt dat de wereld niet over je heen is gevallen met verwijten dat je je zo teruggetrokken had een tijdje lang. Alle begin kan lastig zijn (je bent jezelf en je grenzen ten slotte opnieuw aan het uitvinden), maar ben je eenmaal in beweging en zie je het een beetje als een spel, dan ga je er straks nog lol in krijgen ook! Ik wens je alle goeds en succes hiermee.

Is een zetje in de rug voor jou gewenst?

Kom je er tot nu toe toch moeilijk uit op eigen houtje? Je bent altijd van harte welkom je gedachten en wensen eens helder op een rij te komen zetten in een gratis & vrijblijvend eerste coachgesprek in mijn coachpraktijk in Den Haag. Stuur me dan hier een berichtje om wat in te plannen; je krijgt binnen twee werkdagen een reactie van me.