Problemen effectiever aanpakken met tips van top-ondernemer Wouter ter Reehorst.
Hij biedt er een verdraaid simpel, maar effectief vier-stappen-plan voor aan:
- Ga zitten en nodig het probleem uit.
- Schrijf elke vraag op die je te binnen schiet als je aan het probleem denkt.
- Ga daarna iets doen wat je leuk vindt.
- Laat het antwoord naar je toe komen.
Stap 1: Problemen uitnodigen
We zijn veelal gewend ertegen te vechten, rationeel oplossingen te bedenken, ervoor weg te lopen, uit te stellen, erin te zwelgen, of ze te verdoven: problemen waar we in het leven tegenaan lopen. Bijna niemand doet wat echt werkt: het probleem uitnodigen, alsof je het op de thee vraagt; vriendelijk en geïnteresseerd. Dit klinkt heel onnatuurlijk, maar het werkt wel. Confronteer jezelf met het probleem, laat het er zijn.
Stap 2: Vragen over problemen opschrijven
Schrijf vervolgens élke vraag op die je kunt bedenken met betrekking tot het probleem. Reehorst: ‘Ieder probleem is eigenlijk een vraag.’ Bij de problemen schulden of geen werk, kun je de volgende vragen stellen: hoe krijg ik een baan? Waar komt mijn volgende euro vandaan? Hoe kan ik mijn rekeningen betalen? Hoe geef ik mijn kinderen te eten? Hoe kan ik de huur betalen? Etc.
Schrijf echt élke vraag op die je kunt verzinnen, hoe onzinnig hij ook mag lijken. Je hoeft de vragen alleen op te schrijven; je hoeft ze niet te beantwoorden. Op dit moment zitten de antwoorden niet in je bewuste deel van de geest, want dan had je het probleem niet.
Stap 3: Ga iets heel anders doen
Uitgeschreven? Leg pen & papier weg en ga iets heel anders doen, iets wat je leuk vindt. Slapen, wandelen, sporten, muziek luisteren, met een vriendin bellen, een boek lezen, badderen. Wat dan ook, als het maar ontspannend werkt voor je. Zorg dat je niet gaat lopen hersenkraken over oplossingen voor je probleem.
Het onderbewustzijn heeft het antwoord op elke vraag die je je kunt stellen. Het geeft echter zelden direct een antwoord als je de vraag stelt. Het vergt een andere aanpak; namelijk door met een ontspannen en open mind ontvankelijk te leren zijn voor oplossingen.
Stap 4: Laat de oplossing toe
Geef je onderbewuste vervolgens de tijd om tot antwoorden te komen. Probeer niet af te dwingen, of je er tegenaan te bemoeien met eigen ideeën. Laat het onderbewuste rustig zijn werk doen en vertrouw erop dat er zich een antwoord aan zal dienen. Plotseling valt het juiste antwoord je in, of een nieuw idee, een nieuwe mogelijkheid. Daar kun je dan weer mee aan de slag.
Meer lezen van Wouter ter Reehorst?
Deze oefening komt uit Ter Reehorst’s zeer inspirerende boek: “Succesvol als ZZP’er”. Meer info>>
4 januari 2018 op 07:43
Dat is nog eens een verfrissende aanpak van een probleem! Het wordt er bijna leuk van, soort puzzel en dan iets heel anders doen, niet tobben of met iedereen erover praten en n’og niet weten wat je moet doen!
4 januari 2018 op 08:13
Beste wensen voor het 2018 en dat ik nog veel van je lezen mag.
Goede tips dat je hier beschrijft.
Zeker het opschrijven van het probleem en zo naar een oplossing zoeken.
Wat ik altijd belangrijk vind is los eerst het ene op voor je overgaat naar het ander. Teveel problemen te gelijk oplossen is een valkuil maken voor jezelf.
Aum Shanthi
9 januari 2018 op 15:58
Hoi Sanne, leuk dat je deze ‘techniek’ met anderen deelt. Want deze techniek werkt inderdaad echt en is heel relaxt om te doen. Vooral stap 3 🙂
9 januari 2018 op 16:34
Ha Wouter, wat een eer om een reactie van jouzelf te ontvangen hier, dank je wel! Het grappige is dat ik al veel vraagstukken op deze manier ‘in de week legde’, maar ik had er stap 2 nooit zo uitvoerig toegepast en het ook niet bewust als stappen-plan gezien. Heb trouwens echt genoten van je ZZP-boek, en ga binnenkort ook je andere boek lezen. Heb je nog een nieuw boek in de maak? Alle goeds en hartelijke groeten, Sanne