Problemen effectiever aanpakken met tips van top-ondernemer Wouter ter Reehorst.

Hij biedt er een verdraaid simpel, maar effectief vier-stappen-plan voor aan:

  1. Ga zitten en nodig het probleem uit.
  2. Schrijf elke vraag op die je te binnen schiet als je aan het probleem denkt.
  3. Ga daarna iets doen wat je leuk vindt.
  4. Laat het antwoord naar je toe komen.

Stap 1: Problemen uitnodigen

We zijn veelal gewend ertegen te vechten, rationeel oplossingen te bedenken, ervoor weg te lopen, uit te stellen, erin te zwelgen, of ze te verdoven: problemen waar we in het leven tegenaan lopen. Bijna niemand doet wat echt werkt: het probleem uitnodigen, alsof je het op de thee vraagt; vriendelijk en geïnteresseerd. Dit klinkt heel onnatuurlijk, maar het werkt wel. Confronteer jezelf met het probleem, laat het er zijn.

Stap 2: Vragen over problemen opschrijven

Schrijf vervolgens élke vraag op die je kunt bedenken met betrekking tot het probleem. Reehorst: ‘Ieder probleem is eigenlijk een vraag.’ Bij de problemen schulden of geen werk, kun je de volgende vragen stellen: hoe krijg ik een baan? Waar komt mijn volgende euro vandaan? Hoe kan ik mijn rekeningen betalen? Hoe geef ik mijn kinderen te eten? Hoe kan ik de huur betalen? Etc.

Schrijf echt élke vraag op die je kunt verzinnen, hoe onzinnig hij ook mag lijken. Je hoeft de vragen alleen op te schrijven; je hoeft ze niet te beantwoorden. Op dit moment zitten de antwoorden niet in je bewuste deel van de geest, want dan had je het probleem niet.

Stap 3: Ga iets heel anders doen

Uitgeschreven? Leg pen & papier weg en ga iets heel anders doen, iets wat je leuk vindt. Slapen, wandelen, sporten, muziek luisteren, met een vriendin bellen, een boek lezen, badderen. Wat dan ook, als het maar ontspannend werkt voor je. Zorg dat je niet gaat lopen hersenkraken over oplossingen voor je probleem.

Het onderbewustzijn heeft het antwoord op elke vraag die je je kunt stellen. Het geeft echter zelden direct een antwoord als je de vraag stelt. Het vergt een andere aanpak; namelijk door met een ontspannen en open mind ontvankelijk te leren zijn voor oplossingen.

Problemen oplossen doe je zo, samen met Wouter ter Reehorst op coachingmetsanne.com

Stap 4: Laat de oplossing toe 

Geef je onderbewuste vervolgens de tijd om tot antwoorden te komen. Probeer niet af te dwingen, of je er tegenaan te bemoeien met eigen ideeën. Laat het onderbewuste rustig zijn werk doen en vertrouw erop dat er zich een antwoord aan zal dienen. Plotseling valt het juiste antwoord je in, of een nieuw idee, een nieuwe mogelijkheid. Daar kun je dan weer mee aan de slag.

Meer lezen van Wouter ter Reehorst? 

Deze oefening komt uit Ter Reehorst’s zeer inspirerende boek: “Succesvol als ZZP’er”. Meer info>>