Grote kans dat je allerlei wensen hebt in je leven. Maar je wensen waarmaken; hoe doe je dat eigenlijk? Soms gaat het misschien heel makkelijk, maar niet altijd. Of wel? Misschien heb je er vaak genoeg aan gedacht: aan wat jij op dit moment écht wilt in je leven, waar je naar verlangt. Op het gebied van gezondheid, liefde, werk, vriendschappen, sport, welzijn, inspiratie, groei: noem maar op. Er zijn zoveel onderwerpen waar we wensen bij kunnen hebben.
Nu ik toch vragen stel… Klopt het misschien dat je jezelf na een tijdje heerlijk dromen weer afremt met de nogal stellige overtuiging over de onhaalbaarheid van wat jij diep in je hart wilt? Die nieuwe baan, stoppen met in loondienst werken, kinderen krijgen, een verre reis of een relatie?
Hoor je dwars door je dagdroom heen dat stemmetje dat heel bot tegen je zegt: ‘Ja, leuk bedacht allemaal, maar je weet toch dat niet kan, want…’ Vervolgens komt het tegenbetoog. En de kern daarvan komt meestal neer op een van de onderstaande beperkende overtuigingen.
Deze overtuigingen trekken aan de noodrem van de wens
- Daar heb ik de opleiding niet voor
- Hier heb ik het lef niet voor
- Wat zal mijn omgeving ervan denken?
- Daar ben ik te oud voor
- Voor zoiets heb ik niet genoeg tijd
- Maar ik heb kinderen…
- Wie zit er op mij te wachten bij zoiets?
- Waarschijnlijk ben ik niet slim genoeg
- Ik heb er te weinig talent/aanleg voor
Hoe onwaar of irrelevant ze ook mogen zijn; het is zó begrijpelijk dat we dit soort dingen denken. En troost je; we denken deze gedachten allemaal. ‘Maar waaróm dan, als je er helemaal niet blij van wordt!? Als je doodmoe wordt van de strijd tussen enerzijds je grote wens, en anderzijds je twijfels over de haalbaarheid ervan?’ vraag je je misschien af.
Nou, ieder mens heeft overlevingsmechanismen die als doel hebben ons te beschermen tegen gevaar, falen, pijn, kwetsuren, voor paal staan etcetera. Dus er zit een mooie kant aan en we hoeven ze niet voorgoed vaarwel te wuiven. Maar als we goed kijken zien we vaak dat ons beschermingsmechanisme wat te scherp afgesteld staat. To put it mildly. We zijn doorgaans wel héél erg voorzichtig. Zeker als het aankomt op wensen waarmaken.
Ons beschermingsmechanisme staat op volle kracht aan
Het is belangrijk om te weten dat de meest dominante overtuiging wint. Is de angst om het niet waar te kunnen maken sterker dan het verlangen en het vertrouwen in de haalbaarheid van je wens? Denk je vaker angst- of andere tekort-gedachten dan dat je over je wens droomt? Dan wint tot en met dat moment de angst en kom je geen steek verder.
Vanuit angst kun je namelijk niet creatief denken. Creativiteit zit op een heel andere golflengte (en alles is energie). Net als inspiratie, een nieuwe en ruimere kijk op zaken en inzichten die je nodig hebt om de wens tot werkelijkheid te brengen. Het goede nieuws is dat je gevoel en vertrouwen bijgestuurd kunnen worden. Altijd. Coaching kan daarbij helpen. Maar je kunt er zelf ook een hoop aan doen. Daarover verderop in dit blog meer!
Denk niet te precies; laat ruimte voor details open
Waar een wens ook op stuk kan lopen is dit. Sommige mensen beelden hun wensen heel precies in. Op zich is dat niet zo erg, maar houd er rekening mee dat je wens soms op een net wat andere manier vervuld wordt dan je had verwacht. Het probleem ontstaat dus pas wanneer je scherp gaat zitten opletten of precies díé vertaling van je wens op je pad komt. De neiging ontstaat om verwoed overal te kijken. En dan niks te zien verschijnen. Je hebt oogkleppen op gedaan, waardoor je waarschijnlijk een hoop mooie dingen misloopt. Mensen die dit niet weten raken logischerwijze hun vertrouwen kwijt. ‘Zie je wel? Ik wist het wel…’ Daarna stappen de meeste mensen meteen weer van hun wens af. Je wensen waarmaken wordt afgeserveerd naar het tabje in je hoofd met het label ‘onhaalbaar.’
Terwijl het enige probleem daar is dat men zich teveel heeft willen ontfermen over de details. Waarschijnlijk vanuit de behoefte aan controle. De tip daar is dus om los te laten in welke vorm je wens precies naar je toekomt. Sta open, maar niet op scherp. Ontspan je en focus op wat goed gaat. Geniet van wat je hebt, wees dankbaar en tel die zegeningen dagelijks. Zo raak je in een steeds positievere flow, en kom je vanzelf dichter in de buurt van je eigen wensen.
Maak contact met je verlangen
Om je wensen waar te maken helpt het dus veel meer om contact te maken bij de gevoelens die je rondom de wens hebt. Dat werkt zo: je wens heeft een bepaalde frequentie, een trilling. Net als dat de houten tafel waar ik nu aan zit een trillingsfrequentie heeft, heeft mijn bui en een wens dat ook.
Alles wat in de kern gelijk is aan elkaar, trekt elkaar aan, zei Einstein. Dus het is zaak om jezelf in lijn te brengen met een positieve frequentie. Dat betekent de weerstand wegnemen van wantrouwen, angst, frustratie, gemis, eenzaamheid. Deze gevoelens liggen namelijk op een heel andere frequentie dan je wens. Onderin dit blog zie je een plaatje dat hier meer helderheid in verschaft.
Ontspan zo vaak en diep mogelijk. Ga in bad met een glas wijn en een goed boek. Of je lief. Giet er lekker een halve fles geurende olie in. Vier het leven. Dans, zing, zet je favoriete muziek veel vaker aan dan je nu doet. Ga naar buiten, kom in beweging. Kijk naar de natuur, laat je inspireren. Zoek fijne mensen op. Geniet. Zorg goed voor jezelf. Slaap, denk positief, koester alle mooie dingen van je leven.
Stel vragen om op de frequentie van je wensen te komen
Hoe zou het voelen als hij werkelijkheid was? Een voorbeeld om het wat tastbaarder te maken. Stel dat ik op vakantie wil naar een zonnige bestemming. Eerst gooi ik vanuit mijn bekrompen mind tig belemmeringen op. Geen tijd. Want ik moet toch werken. Ik ben al geweest dit jaar. Stel dat het me dan lukt om terug te bewegen naar mijn verlangen. Zonvakantie. Wat brengt dat me? Wat is er zo leuk aan een zonvakantie nu? Houd de formuleringen positief. Dus niet: ‘Dan ben ik eindelijk even van die rotbaas verlost.’ Ik ga op die vragen zitten mijmeren, en voor ik het weet rol ik in een positieve, opwaartse flow en ga ik me steeds beter voelen.
- ik zou me zo ontspannen voelen
- tot rust komen
- helemaal tot mezelf komen
- quality time met mijn lief hebben
- mooie gesprekken voeren
- niets hoeven
- nieuwe inspiratie opdoen
- met mijn tenen door het warme zand woelen tot ik het koude zand gevonden heb
- door de branding lopen
- mooie schelpen vinden die net zijn aangespoeld en nog glimmen van het water waar de zon op schijnt
- blij worden van het geluid van de golven en de geur van de zee
- me opladen aan de relaxte sfeer van een plek waar het levensritme zo anders is
- mooie boeken lezen
- lekker eten, nieuwe dingen eten, veel fruit eten
- bruin worden en me heel gezond voelen
- heel veel buiten zijn
Houd de piekergedachten eruit
Ben je er nog? Zo kan ik nog eindeloos doorgaan. In kleine details zoals het voorbeeld van met mijn tenen in het zand, of bredere gevoelens zoals het ontspannen omdat je niets hoeft. Maar het gaat erom dat je het voelt en voor je ziet. Het is dan als een balletje dat gaat rollen. Als je langer en intensiever contact hebt met de positieve gevoelens erbij en relatief minder gefocust bent op de onhaalbaarheid ervan, komt het naar je toe.
Als je net begint met het invullen van waarom het zo fijn voelt, komt dat kritische stemmetje vaak nog af en toe terug. Het werpt bezwaren op. Breng dan vooral je focus terug naar het positieve gevoel. Geef je daar helemaal aan over, geniet ervan. Stel je voor dat je er al zit. Met je tenen in het zand…
Inspiratie volgt een positief gevoel
Vanuit de steeds positievere gevoelens rondom je wens van dat moment valt je steeds meer bruikbare inspiratie in. Er komen ideeën in je op, iemand stuurt ineens een site door met last minute deals die je nog niet kende. Je hebt een gesprek met iemand die vertelt over een bestemming die minder ver weg is dan je dacht. Waardoor je er ook voor kortere tijd heen kunt. Het balletje begint te rollen en de nieuwe werkelijkheid komt steeds meer in beeld.
Het is dan ook zaak om te waarderen wat er al is (de positieve gevoelens, voorpret, het fantaseren, de inspiratie die van alle kanten komt). In plaats van zuur te denken: ‘Leuk die folder, maar ik zit nog niet met mijn gat op het strand.’ Dat laatste is weer focussen op wat er niet is, en dat houdt je vakantie ver weg. Als dit volledig nieuw voor je is, of je gelooft het nog niet echt, probeer het dan eerst uit met heel kleine dingetjes. Niet met je carrière omgooien of emigreren naar een warm land.
De emotionele schaal in werking
Inspirator Esther Hicks, die me veel heeft geleerd over de werking van de wet van de aantrekkingskracht, ontwikkelde (met hulp van het Abraham Hicks collectief) de emotionele schaal:
De emotionele schaal laat ons weten hoe we ons ieder moment verhouden tot het waarmaken van onze wensen. Hicks noemt onze emoties ons innerlijke GPS-systeem. Als je je steeds heel slecht voelt, is dit een teken van je hogere zelf dat je de verkeerde kant op koerst. ‘Make a u-turn’, zegt je systeem dan. Hoe hoger je op de schaal zit, en hoe langer je daar zit, hoe makkelijker je wensen waarmaken wordt.
Je kunt dit goede gevoel trainen. En het is natuurlijk echt niet erg om je af en toe slecht te voelen. Ik moet er niet aan denken; het zou als een enorme druk voelen als dit nooit meer kon.. In het begin vond ik het wel een uitdaging om effectief met deze wet om te gaan. Ik was er veel te veel op gefocust.
Negativiteit en positiviteit zijn altijd aanwezig
In het aardse leven blijft positiviteit altijd naast negativiteit bestaan. Dat is een gegeven van deze wereld. Dat wisten we voordat we hier kwamen. Vervelende aspecten en gebeurtenissen van ons eigen leven kunnen we echter wel ten positieve aanwenden. Ze kunnen ons helpen steeds betere keuzes te maken. Ze helpen ons namelijk inzien wat onze voorkeur heeft. Je wensen waarmaken doe je steeds opnieuw; bij ieder aspect van je leven. Een beetje meer van dit, wat minder van dat en dít hoeven we helemaal niet meer. Van het ongewenste komen we dus niet af door te denken: ‘Ik wil dit niet meer, ik wil dit niet meer,’ want dan gaat de aandacht nog altijd naar het ongewenste. Verplaats de aandacht dus liever naar wat je in plaats van het ongewenste wilt.
Het blijft zaak je voorkeur te ontdekken en dan vooral niet te lang te blijven hangen op het ongewenste van wat je onderweg tegenkwam. Want in de focus op het ongewenste wordt dat niet minder, maar juist…meer. Een probleem wordt niet opgelost op het niveau waarop het is ontstaan. So move up, up, up! Vind via welke weg dan ook weer een fijn gevoel terug. Zodat je wensen waarmaken weer makkelijker wordt met de informatie die je opdeed uit een negatieve ervaring. Die rot-ervaring is als een trapje waar je op kunt gaan staan om de goede (of in elk geval gewenste) kant op te klimmen, hoe gek het ook mag klinken.
Hard werken versus geïnspireerde actie
Een van de meest hardnekkige overtuigingen van deze tijd is dat je heel hard moet werken om iets te bereiken. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik geloof daar niet zo in. Het is natuurlijk niet zo dat als je iets gewenst hebt en dan ontspannen in je bed gaat liggen, allerlei vervulde wensen over je hoofd heen regenen. Je moet wel degelijk dingen doen. Maar in plaats van als een dolle stier aan de slag te gaan en maar zo hard mogelijk te werken, pak je het anders aan. Je leert werken vanuit inspiratie. Om goede inspiratie te kunnen krijgen moet je je frequentie verhogen naar standje positief, hoopvol en idealiter zelfs vertrouwen en plezier, eagerness.
Om dat te bereiken kun je ontzettend veel dingen doen. Maar dat weet je zelf beter dan ik, want er is geen generiek recept. Zorg dat je de weerstand weghaalt die tussen jou en de realisatie van wat je echt wilt in staat. En dat zit hem vaker niet dan wel in je leeftijd of je opleidingsniveau. Het zit meestal in je gebrek aan vertrouwen in de haalbaarheid ervan. In de focus op dat het er niet is. De ontevredenheid die ons mensen zo eigen lijkt dat het bijna tot een aspect van onze cultuur is verworden. Nederlanders klagen. Stop met klagen en begin dingen anders te bezien. Focus op wat je al hebt, oefen je in tevredenheid en doe leuke dingen waar je echt blij van wordt. Zorg dat de weegschaal in je leven steeds meer doorweegt naar het positieve. Dát helpt! En volg dan alle hints die je krijgt van het bestaan.
Verder lezen & kijken over je wensen waarmaken
Zelf haal ik altijd ontzettend veel inspiratie uit de wijsheid die doorgegeven wordt via Esther Hicks. Als het gaat om je wensen waarmaken vind ik haar werk echt briljant. Ook heb ik veel geleerd uit de boeken die ze met het collectief Abraham Hicks heeft geschreven. Er staan er een paar in mijn overzicht met inspirerende boeken. Je wensen waar maken: hoe doe jij dat? Ik ben benieuwd!
10 juni 2019 op 13:51
Voor je wensen waar te maken mag je drie woorden niet gebruiken.
iK MIJN EN MAAR
Dan ga je nooit een wens in vervulling zien gaan. Het houd iemand tegen en dan mag je nog zo van die mooie dromen hebben dan komen ze niet in vervulling.
Een voorbeeld:
Daar heb ik de opleiding niet voor
Eens kijken of er een opleiding voor nodig is.
Mijn omgeving
Wat gaan anderen ervan denken.
Door juist open zinnen te gebruiken en niet naar anderen te kijken komt een wens op je pad.
Door een ik vorm te gebruiken of mijn en maar ga je blijven zoeken in jezelf. Je komt niet vooruit.
Natuurlijk is het niet makkelijk om zitten in een andere vorm te zetten. Maar het is het waard om het te proberen en zo je wens in vervulling te zien gaan.
Aum Shanthi
10 juni 2019 op 21:56
Wat een goede tips Shiva, dank je wel weer! Zo fijn om altijd je input op de blogs te lezen, bedankt weer!
11 juni 2019 op 07:51
Zo leren we van elkaar
Aum Shanthi
11 juni 2019 op 22:21
Zeker weten!