Je eigen pad blijven volgen: best een uitdaging

Dit was het thema dat vandaag in de coaching ter sprake kwam: ‘Hoe blijf ik op mijn eigen pad?’ In de sessies ervoor hadden we onderzocht wat het eigen pad van de cliënt precies inhield; welke koers wilde zij de komende periode volgen? Dat was duidelijk geworden, en ze was er volop mee aan de slag gegaan. Daardoor kreeg ze het fijne gevoel van ‘aan de bal zijn’ in je eigen spel. Ze werd er vrolijk van, kreeg energie en zoveel passie om ermee bezig te zijn. En dat lukte ook; ze zette mooie stappen en kreeg steeds meer de smaak te pakken. ‘Ik heb een pad uitgestippeld dat zó goed voelt… Ik heb er zoveel plezier in,’ zei ze er in onze laatste coachgesprek over.

Van je eigen pad afwijken hoort erbij in een mensenleven

Vanochtend sprak ik haar weer en toen had ze een heel andere week achter de rug. Een week waarin ze juist heel veel stress had ervaren en druk had gevoeld. Ze was er zo door geraakt dat ze veel had gehuild en er hele stukken uit haar herinnering aan de week waren verdwenen. Samen gingen we aan de slag om te achterhalen wat er gebeurd was waardoor ze zoveel stress en druk had ervaren.

Daarna keken we naar hoe ze zelf kon bijsturen om van komende week weer een andere, fijnere ervaring te kunnen maken. We onderzochten daarvoor in hoeverre en waar ze zelf invloed kon uitoefenen. Die invloed is bijna altijd groter dan we vanuit een uitdagende situatie zelf vaak kunnen zien. Vanuit die lastige situatie zien we namelijk vooral het probleem en ervaren we bijkomende gevoelens. In de coaching kunnen we met afstand, rust en door onze perspectieven te delen en samen uit te breiden weer anders kijken. In mogelijkheden denken. 

Hoe ga je van je eigen pad af? 

Wat was er aan de hand die week? ‘Het ging zo goed, ik was echt lekker bezig… Maar toen kwam ik persoon en situatie X tegen. Diegene vond dat ik het heel anders moest aanpakken, dat ik andere dingen moest doen en andere prio’s moest stellen. Ik wilde die persoon niet teleurstellen. Toen kwam de stress en ervoer ik heel veel druk.’

We merkten op dat oude patronen (die wemet behulp van de de Krachtige Veranderingen Sessie hadden ontdekt; daarin onderzoek je belemmerende overtuigingen die je leven grotendeels bepalen, zeker als ze onbewust een rol spelen) zich hier weer even lieten zien. En we eerden samen hoe belangrijk dit voor haar was geweest. Daarna keken we ook hoe ze nu opnieuw kon kiezen. In dit geval nodigde haar oude patroon (overlevingsmechanisme uit de kindertijd) haar uit om van haar nieuw ingeslagen pad te gaan. In dit gesprek nodigde ze zichzelf uit om naar haar zelfgekozen pad terug te lopen, en eventueel het initiële ongemak van buiten het oude patroon stappen te verduren. In dit geval: omgaan met het idee dat je misschien (valt te onderzoeken/bevragen) een ander teleurstelt wanneer je je eigen plan uitvoert.

Vergelijk met het verhaal van Roodkapje

In het coachgesprek vergeleken we wat er was gebeurd (ik treed er niet teveel over in detail) met het sprookje van Roodkapje. En specifiek één interpretatie (er zijn er natuurlijk veel meer) daarvan.

Ook Roodkapje heeft een plan. Ze heeft letterlijk en figuurlijk een pad voor zichzelf uitgestippeld: op het paadje blijven om oma eten te bezorgen. Maar oh jee, onderweg, op dat pad, en vooral ernaast, gebeurt van alles. Ze wordt aangetrokken door de mooie bloemen, en ontmoet ook de boze wolf, die natuurlijk heel andere plannen heeft. Zodra Roodkapje van haar pad stapt krijgen anderen uiteindelijk (te) veel invloed met hun plannen, die haar plan doorkruisen. In deze versie van het verhaal was Roodkapje haar eigen ‘reddende jager’. Ze hoefde niet gered te worden; ze hielp zichzelf weer terug naar haar pad. En besprak samen met mij hoe ze effectief kon omgaan met de uitdagingen die ze onderweg tegenkwam. 

De ‘Wolf’ en zij: ‘Can we agree to disagree?’ Kan ‘Roodkapje’, met respect en begrip voor de ideeën van ‘de Wolf’ trouw blijven aan haar eigen plan? Kan ze haar aannames onderzoeken? Durft ze de experimenten aan? Kan ze het ongemak van gaan in het onbekende verduren? Welk verhaal spreekt haar persoonlijk moed in? Wat kan ze gebruiken om zich te sterken voor de tocht? Daar hoorden ritme, voldoende slaap, het vervolgen van het eigen pad, veel buitenlucht, creativiteit, vriendschappen en meditatie bij. 

Terug naar je eigen pad? 

Het mooie is, je kunt jezelf altijd de vraag stellen: ‘In hoeverre hoort wat ik nu aan het doen ben bij míjn pad? Loop ik nu per ongeluk het pad van een ander? En hoe voelt het eigenlijk voor mij wat ik nu aan het doen ben?’ Je lijf heeft daarbij een signalerende functie. Via de stress, de druk, de emoties en het huilen daarbij voel je dat er iets scheef gaat.

Met die informatie kun je desgewenst bijsturen. Mijn coachee zag het na een uur Skypen weer helemaal zitten. Ze heeft er zin in om haar eigen pad, met hernieuwde moed en energie te hervatten.

Van je padje gaan brengt ook iets moois

Van je pad gaan hoort bij een mensenleven, we doen het allemaal af en toe. Hoe vervelend het soms ook kan voelen; juist via dat vervelende signaal vanuit je innerlijke navigatiesysteem leer je direct hoe waardevol jouw eigen pad eigenlijk voor je is. Hoe het bij je past, en waarom jouw pad ook echt jouw pad is. Het belang van authentiek leven en je te oefenen om je autonomie uit te bouwen. En hoe goed het dan kan voelen om naar je eigen pad terug te keren. Die afleidingen die we onderweg tegenkomen kunnen we bijvoorbeeld benaderen als ‘detours in the right direction’.

Herken jij dit verhaal? Hoe lukt het jou om je eigen pad te bewandelen? Of er naar terug te keren wanneer je afdwaalt? Welke dingen halen je van je pad af? Ben benieuwd!

#inspiratie #volgjouwpad #lifecoaching