Tips & vragen die helpen bij keuzes rondom investeren in jezelf.

Overwegen een investering te doen: soms spannend!

Uit ervaring weet ik: om verschillende redenen kan het soms best spannend zijn om veel geld, tijd en energie te investeren in jezelf en in je ontwikkeling. Bijvoorbeeld omdat je:

 • niet weet of de investering je inhoudelijk iets / voldoende / dat wat je specifiek zocht op zal leveren
 • vindt dat het veel geld kost en je niet weet of je dit terugverdient
 • niemand kent die er ervaring mee heeft en er iets over kan vertellen
 • denkt dat anderen je egoïstisch zullen vinden als je (veel) geld in je eigen ontwikkeling steekt
 • zelf vindt dat je egoïstisch bent door in jezelf te investeren/focus op jezelf te leggen
 • je schuldig voelt naar anderen aan wie je de tijd niet kunt besteden

Een praktijkvoorbeeld van investeren in jezelf

Een praktisch voorbeeld. Zelf stond ik een tijd terug voor de keuze:

‘Ga ik opnieuw een groot bedrag investeren in mijn groei als mens, coach en ondernemer? Of niet?’

Het ging om een online opleiding bij de Amerikaanse bestseller-auteur, spreker en teacher Gabrielle Bernstein.

Duizend twijfels en vragen kwamen bij me op:

 • Wat als ik niets nieuws leer?
 • Moet ik dit nu wel doen als startende ondernemer, zo’n grote uitgave?
 • Ik heb afgelopen jaren al zoveel tijd en geld geïnvesteerd in trainingen, boeken, opleidingen en coaching..

Ik was duidelijk bang voor het onbekende. En mijn verstand stelde (terecht) ook kritische vragen.

Hoe ik uiteindelijk tot mijn keuze kwam 

Toen begon ik met mezelf logische vragen stellen: heb ik het echt nodig? Haal ik het er op een of andere manier weer uit? Dat hoeft niet altijd in geld te zijn, het kan zich ook in een groeiproces terugbetalen. Moet ik dit nú doen? Is dit het goede moment? Wie zou me hierover kunnen adviseren? Wie uit mijn netwerk kent Gabby Bernstein al beter dan ik haar ken?

Maar dat nam de angst die ik voelde nog niet compleet weg. Die angst bestond opmerkelijk genoeg pal naast de positieve opwinding die ik voelde over de opleiding.

Controle bestaat niet echt

Eigenlijk grappig: het onbekende staat dag en nacht op onze stoep.. En toch willen we vaak graag die denkbeeldige controle uitoefenen. Niet zelden gaan we dan alleen op ons hoofd af. Rationele argumenten, voors en tegens. Je kent het wel. En op angst, die ons zowel kan weerhouden slechte als goede stappen te zetten. Die angst geef ik de ruimte om er te zijn, maar ik probeer ook heel bewust de angst en argumenten niet als (enige) leidraad te gebruiken voor het maken van mijn keuze.

Ik ging wandelen. Het was een zwoele zomeravond, en bijna nacht. Het maakte niet uit. Ik moest het laten bezinken, en ruimte creëren om uit mijn hoofd, meer in mijn hele lichaam te zakken. Dat wijze lichaam. Dat lijf dat eigenlijk alles weet. Wandelen helpt me hierbij altijd; een soort wandel-meditatie.

Ruimte voor de wijsheid van je lijf & intuïtie

Al wandelend kwam er naast de angst ook iets anders op: opwinding. Over die opleiding. Tintelingen in mijn geest, die zeiden: ‘Dit is goed. Dit is de juiste stap.’ Woorden van die zachte stem van de intuïtie. ‘Het is tijd om verder te gaan. Meer mensen te kunnen helpen met je werk, en je eigen geleerde lessen. Maar voordat je weidser kunt gaan, moet je eerst zelf nog wat dingen leren. Loslaten vooral; die oude angsten, beperkende overtuigingen.’

Dit was waar… En dit voelde uiteindelijk sterker dan de angst. Ik besloot het te doen. Al in het begin van de training, voelde ik hoe sterk ik in beweging kwam. De transformatie waar ik naar verlangde was in gang gezet. Gelukkig heb ik ontzettend veel geleerd, en heb ik nooit spijt gekregen van de investering. Ook was er een fijne Facebook-groep vol deelnemende ondernemers (ook op het gebied van persoonlijke groei) verbonden aan de training, waar ik ook veel van heb geleerd en heb kunnen delen en supporten. Als je meer wilt weten over deze training: Hier vind je meer info over Gabrielle Bernstein’s Spirit Junkie Masterclass.

Wat de investering me opleverde

Door deel te nemen aan het programma van Gabby kreeg ik veel meer rust en vertrouwen in mijn ondernemerschap en persoonlijke missie. Ik leerde bijvoorbeeld om moeitelozer te ondernemen. De angst dat ik uiteindelijk niet succesvol genoeg zou zijn als ondernemer (en er niet langer van zou kunnen leven, zoals zoveel ondernemers) werd zoveel minder. Ik leerde hoe ik keer op keer weer kan intunen op mijn hogere doel, op liefde, op de wijsheid van de bron waar we vandaan komen.

Het is een spiritueel programma, maar met twee voeten bijzonder stevig op de grond; zoals ik zelf spiritualiteit het liefste zie. Ook kreeg ik handige tools om online programma’s te maken, mijn doelgroep te vinden en de hoofd-boodschap te ontdekken die ik uit wil sturen in de wereld. Dat waar mensen voor terecht kunnen bij me.

Wat ik wil leren aan anderen is hoe je thuiskomt bij jezelf. Hoe je exponentieel veel meer kunt genieten van het leven als je weet hoe je thuis kunt komen bij jezelf. De rust, de liefde en de constante stroom van een zacht soort plezier waarvandaan je alles in je leven doet… het is zo heerlijk en je kunt er altijd naar terug. Dat wil ik mensen die hier naar verlangen leren.

Diverse vormen van in jezelf investeren

Investeren in jezelf kan natuurlijk op allerlei manieren. Een paar voorbeelden:

 • Extra tijd besteden aan ontspanning (als je voelt dat je teveel onder spanning hebt gestaan)
 • Meer tijd vrijmaken om alleen te zijn (als je (te)veel onder de mensen bent geweest)
 • Cursus om iets nieuws te leren (als je verlangt naar nieuwe dingen leren)
 • Coachingsessie- of traject (wanneer je ergens tegenaan loopt dat je nog niet op kon lossen)
 • Mooi, inspirerend boek kopen (wanneer je gewoon té lang je geest niet hebt gevoed met inspiratie)
 • Een reis maken (die al heel lang wilde maken, maar wat er steeds niet van kwam)
 • Retraite boeken

En zo zijn er nog talloze manieren waarop je in jezelf kunt investeren. Maar hoe kom je er nou achter wat je nu nodig hebt? Wat bij je past? Wat jou verder gaat helpen?

De keuze van je investering maken

Hoe bepaal je welke investering in jezelf het beste bij je past? Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Neem de tijd om te aarden en stel jezelf dan de vraag: ‘Waar heb ik nú echt behoefte aan…? Wat zou me nu echt verder helpen?’ Stel jezelf open voor de antwoorden die in je opkomen. Het kan werkelijk van alles zijn. Kleine dingen, grote dingen. Verwelkom je ideeën en geef er vooral geen kritiek op. Dat dooft het vuur van inspiratie enorm namelijk.

En als er niet direct iets opkomt: wees vooral niet getreurd en probeer het vooral niet af te dwingen. Laat het dan voor nu los en ga juist iets heel anders doen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het onderbewuste een veel grotere denk-capaciteit heeft dan je bewuste. Als je het onderbewuste een vraag stelt en het vervolgens de tijd geeft, valt je op het juiste moment een idee in. Dit kan de eerste stap in de groeirichting worden! Aanbevolen literatuur over dit onderzoek en onderwerp: Ap Dijksterhuis en zijn boek ‘Het slimme onbewuste.’

Hoe zet je een stap in de juiste richting?

Als voor jou duidelijk is geworden waar je behoefte op dit moment ligt, kijk dan eens of je die wens waarheid kunt maken. Wat heb je nodig om dit te kunnen realiseren, om dit te kunnen investeren in jezelf? Nog wat tijd om erover na te denken? Een goed gesprek erover met je partner? Kijken of het financieel haalbaar is? Een stappenplan? Een maandje vrij? Akkoord van je werkgever? Kun je vandaag een eerste kleine stap zetten?

De beren die je op de weg tegenkomt

Het kan heel goed zijn dat het volgende gebeurt. Stel voor, je hebt een korte meditatie gedaan, en je vatte het idee op: ‘Ik zou echt graag een cursus fotografie willen doen.’ Maar nog voor je goed en wel hebt kunnen genieten van dit leuke idee, komt dat kritische stemmetje boven.

 • ‘Ik heb helemaal geen aanleg voor fotografie. Er heeft toch nog nooit iemand iets leuks over je vakantiefoto’s gezegd?’
 • ‘Zoiets is veel te duur joh, dat kan helemaal niet.’
 • ‘Hier heb ik echt geen tijd voor hoor, ik heb het al zo druk.’

De keuze die je hebt

Beren op de weg. De kritische stem bedenkt van alles om je wensen en plannen direct te elimineren. Als je dit weet, heb je een keuze.

 • Je laat je leiden door de beren op de weg en haakt meteen af
 • Je neemt de beren mee aan een touwtje, en gaat samen op onderzoek uit en verkent de mogelijkheden

Als je het lef hebt om voor het laatste te kiezen, dan kies je voor de constructieve manier. Het verkennen van, en denken in mogelijkheden. Gefeliciteerd, dat is een belangrijke stap!

Visualiseer de uitkomst

Stel je dan eens voor dat er geen beperkingen waren. Niet in tijd, in geld, vooropleiding, rondrennende kinderen etc. Stel: het kon gewoon. Hoe zou het dan voor je vóélen om die cursus te doen? Wat zou het voor je betekenen? Neem even de tijd om stil te staan bij dit gevoel. En vraag jezelf: ‘Zou ik dit echt graag willen?’ Als het antwoord daarop ‘ja’ is, kijk dan verder naar de mogelijkheden.

Onderzoek je mogelijkheden 

Het kan helpen om te kijken wat er nodig is. Uitgaande van die fotografie-cursus bijvoorbeeld:

 • Wat voor soort cursussen zijn er allemaal?
 • Hoeveel geld kan ik er momenteel voor vrijmaken?
 • Kan het nu, of moet ik nog even sparen?
 • Wat wil ik er graag mee bereiken?
 • Wie kan me hierbij adviseren?

Persoonlijke groei: priceless!

Het mooie is: financieel investeren in jezelf, en in zoiets, is misschien spannend en niet altijd (direct) haalbaar, maar het betaalt zich op zoveel manieren terug. Voor je plezier in je eigen leven, voor innerlijke rust, voor inspiratie en nieuwe plannen. Voor doen wat echt bij je past. Om dat wat niet meer werkt los te laten. Om jezelf meer te gunnen. Van jezelf houden. Maar ook iedereen in jouw buurt heeft er baat bij. Als jij je licht meer en meer durft te laten schijnen, geef je anderen de gelegenheid dit ook te doen.

Vragen aan jou

 • Hoe is dit voor jou?
 • Herken je dit verhaal uit je eigen leven?
 • Investeren in jezelf; doe jij dat wel eens?
 • Hoe doe je dat het liefste?
 • Wat zou jou op dit moment verder kunnen helpen?
 • Waar heb je nu het meeste behoefte aan in je leven?
 • Wat zou je graag willen leren nu?
 • Wat is het ergste dat er mis zou kunnen gaan als je die investering doet?

Als je het leuk vindt; mail me dan gerust over investeren in jezelf, als je van gedachten wilt wisselen. Ik vind het ook heel leuk om met je mee te denken. Ik hoop dat je er ook voor durft te kiezen om op je eigen manier en tijd te investeren in jezelf. Om nog meer te bloeien, te genieten en fijner te leven. Het is je zo gegund!