Stel je voor: je bent leuk, en eigenlijk ‘klopt’ alles wel aan je. Je bent geen sociale kluizenaar, en ‘t meeste in je leven loopt lekker. Maar toch, die ene heeft jou nog steeds niet gevonden. Herken je dit, en wil je die leukerd nou echt eens ontmoeten? Wil je je voorbereiden op liefde?
Focus op gebrek houdt het gebrek in stand
Hoor jij jezelf vaak zeggen/denken: ‘Ik heb hem/haar nog steeds niet ontmoet..’ of: ‘Alle leukerds zijn natuurlijk al bezet!’? Gedachten zijn krachten en hebben dus effect op je situatie. Stop linea recta met focussen op gebrek, en leer stapje voor stapje te denken in overvloed. Sta dus stil bij de dingen die je wél hebt, die wél goed lopen in je leven. Is dat off topic omdat het niet per se over liefde gaat? Hell no: succes (= mensen en situaties aantrekken die bij je passen) volgt een goed gevoel, niet andersom.
Het gaat er dus om hoe je je voelt. En dat goede gevoel zal op alle vlakken in je leven een positief effect sorteren, dus ook in de liefde. Dit is geen kwestie van één keer doen, maar een blijvende positieve omslag die je maakt: leren denken in overvloed. Eerst kost het oefening, dan gaat het steeds meer vanzelf. Dit betekent niet dat je vanaf nu met een geforceerde lach op je gezicht overal positief over moet zijn; zie ook de volgende alinea.
Wacht niet op geluk (in de liefde)
In een eerder artikel schreef ik dat we vaak wachten op geluk. ‘Als ik dit heb, of die persoon in mijn leven, dán ben ik echt gelukkig.’ Dit is een farce. Vergeet het. Geluk zit in het nú en in de verbinding met jezelf. (Zie de prachtige quote in de afbeelding hiernaast) Ook als je partner er is. Meditatie, wandelen, mindfulness cursussen en sporten kunnen helpen meer in het nu te leven. Als we wachten op die liefde, worden we er voor ons ‘geluk’ van afhankelijk. Lukt het jou om nu naar je huidige situatie te kijken en die te omarmen zoals ze is? Kijk er met zachte ogen naar en laat je oordelen vallen. Oh, en ook die van anderen, die je je misschien in stilte hebt aangetrokken. Diep in je hart. En nu je toch bezig bent: ook de nare mening waarvan je dénkt dat anderen die hebben. (Dit zijn feitelijk je eigen oordelen) Reverse: Wat voor iets aardigs kun je nu tegen jezelf zeggen over je situatie van nu?
Oeps, ik doe het zelf!
Jarenlang dacht ik dat ik ‘te anders’ (en te raar) was om iemand te vinden die daarbij matchte. Resultaat: ik trok vaak mannen aan die dat inderdaad vonden. Soms was mijn interesse in meditatie en spiritualiteit een dikke no-no. Dan weer waren het mijn kracht, onafhankelijk en zelfstandigheid. (‘Maar waar heb je mij dan voor nodig?’) Maar omdat ík een negatief idee had en daarmee verkeerd focuste trok ik die mannen aan.
Belemmerende overtuigingen
Heb jij wellicht overtuigingen over jezelf die niet effectief zijn? Naar welke nieuwe gedachten / overtuigingen zou je ze om willen buigen? Je kunt ze eventueel opschrijven. Het is heel gewoon dat het in het begin moeilijk is om direct het tegenovergestelde van je oude overtuiging te geloven. Kies dan voor een gedachte die neutraler is, en die je daardoor makkelijker gelooft. Voorbeeld: ‘Iedereen is uniek, maar er is altijd iemand die bij me past.’ Dit soort gedachten slaan een brug vanaf ‘het eiland Onmogelijk’, naar het vasteland, waar de mogelijkheden weer volop aanwezig zijn.
Wish list in de liefde
Weet je eigenlijk al met wat voor iemand je ‘t liefste je leven zou delen? Wat voor iemand jouw ideale liefde eigenlijk is? Grote kans dat je het nog scherper in beeld kunt brengen. Het valt me op hoe weinig mensen weten te vertellen over die droompartner waar ze al jaren over fantaseren, als ik heel concreet vraag: ‘Wat voor eigenschappen zou je nou echt leuk vinden en waarderen in die partner?’ ‘Geen idéé,’ zeggen de meesten. Dit maakt dat er van alles op ze af komt.
Breng je eigen wensen duidelijk in beeld
Neem pen en papier, zorg dat je niet gestoord wordt en begin… Houd vooral niet in. Maak een lijst met dingen die je enorm zou waarderen in je partner. Eigenschappen, gedragingen, passies, hobbies, noem maar op. Wees zo compleet en eerlijk mogelijk, en neem dan de tijd om te voelen hoe die persoon is. En hoe het voelt als die persoon in je leven is. Spreek dan in stilte uit naar jezelf: ‘Vanaf nu gun ik mezelf iemand aan mijn zijde die goed voor me is.’ Hoe voelt dat?
En dan.. schrik niet: laat de lijst vervolgens weer helemaal los. Ga dus niet de mensen die je ontmoet langs jouw ‘nieuw neergepende meetlat’ leggen. Leg de lijst (het is geen meetlat) ergens neer en vergeet hem. Je hebt nu helder op het vizier wat jij belangrijk vindt en daar ging ‘t om. En dan…
Wees je eigen droompartner
Word per direct (lees: nu!) je eigen droompartner. Huh, pardon? Ja, echt. Behandel jezelf zoals je door je droompartner behandeld zou willen worden. Heb die relatie die je wilt met jezelf. Leef je in: wat vind je belangrijk? Dat je liefde lief voor je is? Wees dat voor jezelf. Bedenk heel concreet hoe je dat het liefste ziet. Als je erg blij wordt van cadeautjes krijgen, koop ze dan af en toe. Houd je van complimenten? Geef ze aan jezelf, en aan anderen. Houd je van krachtige mensen die hun passie leven? Ga zelf in je kracht staan en leef je passies.
Dit vergt lef: ‘Want wat als ik dan nog aparter lijk? Moet ik niet wat algemener overkomen, mijn kansen spreiden? Help, met mijn kop boven het maaiveld!’ Nee. Leef juist helemaal wie je bent, wie je écht bent. Verstop je niet langer, maar kom er vierkant en dubbel en dwars voor uit. Houd je niet klein. De mensen met oordelen vallen vanzelf af, omdat ze absoluut niet bij je passen. Maar als je je verstopt, worden de verschillen minder snel duidelijk en trek je dus allerlei mensen aan. Zonde van je tijd. En als jij in je kracht staat, val je op bij allen die ook in hun kracht staan. En hen vond je zo aantrekkelijk – toch?
Liefde voor jezelf
Denk nu aan iemand die je aantrekkelijk vindt. Is dat héél toevallig iemand die duidelijk lief & goed is voor zichzelf? Die zich het beste gunt? Nou, niet toevallig dan dat je diegene aantrekkelijk vindt. Natuurlijk kun jij dit zelf ook. En hoe fijn is het als mensen jou ook aantrekkelijk vinden? Het gaat er verder dus om dat je zó van jezelf leert houden, dat je daardoor vanzelf iemand aantrekt die ook veel van zichzelf houdt. Dat geeft gezonde, mooie en duurzame relaties, waarin je niet op elkaar leunt. Je hebt de ander dan niet nodig voor je goede gevoel en zelfvertrouwen. Zolang je nog onvoldoende van jezelf houdt, trek je mensen aan die dit ook niet doen. Wat zou jij vanaf nu kunnen doen om nog meer van jezelf te houden? Weet dat ook dit een gradueel proces is, waar we gaandeweg de tijd beter in worden. Maar we kunnen onszelf natuurlijk altijd een eindje op weg helpen.
Verwachting van partners
Bekijk vervolgens nog eens eerlijk wat je in de praktijk van je partner verlangt. Zijn die dingen realistisch? Waarom wil je eigenlijk zo ontzettend graag een partner? Is jouw antwoord: ‘Dat hij/zij me gelukkig maakt’, weet dan: gaat niet gebeuren. Natuurlijk zal hij/zij bijdragen aan je geluk, maar het ware geluk vind je in jezelf. In het leven leiden dat echt bij je past. Door, zoals gezegd, in het nu te leven en in je eigen, unieke kracht. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je gelukkig zijn. Als je dit nog moeilijk vindt, oefen dan met de droompartner-tip, zodat je steeds meer in je eigen kracht komt en van jezelf leert houden.
Daarnaast is het goed te weten dat ook de partner die heel goed bij je past, altijd een spiegel voor je zal zijn. Durf jij naar jezelf te kijken als hij of zij er eenmaal is? Want confrontaties met jezelf (via diegene) krijg je sowieso.
Vertrouwen hebben in het bestaan
Weet tot slot dat het gaat zoals het moet gaan. Er is geen ‘verkeerd’. Misschien kost het wat tijd, misschien ga je net als ik eerst een paar keer onderuit. Vertrouw erop dat het bestaan je brengt wat je nodig hebt. Dat zijn in het begin misschien relaties die niet helemaal bij je passen. Maar daarvan kun je leren. Bijvoorbeeld wat je belangrijk vindt en wat er wél bij je past. Mede door je oude relaties kon je zo makkelijk je wish list maken! Maar je leert er ook van hoe je bepaalde (moeilijke) situaties voortaan beter aanpakt. Zo word je zelf ook een steeds fijner mens om bij te zijn. Voor jezelf, je toekomstige liefde en je omgeving.
Dankbaar voor oude liefde
Ik ben mijn exen (inmiddels! Haha) dankbaar voor de lessen die ik met en van ze leerde. Mijn huidige lief (die heel erg bij me past, my god, meer dan ik ooit voor mogelijk had gehouden) waardeer ik veel meer dan ik had gekund zonder die eerdere ervaringen. En misschien was ik zonder die exen nu niet klaar geweest om met deze schat samen te zijn. <3
Succes & geluk gewenst in de liefde!
Heel veel geluk gewenst, ook met de ‘liefdesrelatie met jezelf’, waar het allemaal begint. En is die van droomkwaliteit, dan komt je lief vanzelf aanwandelen. Hierbij nog een mooi artikel over geluk.
Meditatietip: voorbereiden op liefde
Gabrielle Bernstein heeft een meditatie-cd gemaakt, speciaal voor mensen die zich willen voorbereiden op liefde: ‘MediDating’. In 11 tracks helpt Gabrielle je uit je romantische illusies, je angsten en onzekerheden te ontgroeien. Ze helpt je om je aantrekkingskracht te vergroten en liefde in je leven te manifesteren. Meer info >>
3 Boekentips bij dit artikel
Liefdesbang – Hannah Cuppen
Een must read wanneer je ‘struggelt’ met relaties en liefde. Om er eentje te krijgen bijvoorbeeld, als je aan het knipperlichten bent, als je wat Cuppen noemt ‘de dans van aantrekken en afstoten’ vaak gedanst hebt. Of als je gewoon benieuwd bent of ook jij er iets van kunt leren. Zonder struggles te hebben kan hij namelijk ontzettend interessant zijn. Ik vind het echt een van de twee beste aanraders op relatievlak, dit boek. Meer info >>
Verslaafd aan liefde – Jan Geurtz
Jan Geurtz legt uit hoe onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelf-afwijzing. Die proberen we te compenseren door waardering van anderen, en vooral door een succesvolle liefdesrelatie. Maar dat werkt averechts: het versterkt juist die fundamentele onzekerheid en afhankelijkheid. Zo ontstaat er een verslaving aan liefde en erkenning, en aan de veiligheid van een relatie. Meer info >>
Het projectiemechanisme – Karen Hamaker Zondag
Wat vertellen emoties, heftige reacties en de drang tot handelen eigenlijk over onszélf? Waarom worden we verliefd op juist die persoon? In dit boek legt Karen stap voor stap het projectiemechanisme uit, en geeft tal van praktische aanwijzingen, oefeningen en inzichten om er zelf mee aan de slag te gaan. Een van de meest nuttige boeken om over jezelf, (moeilijke) relaties en het hoe en waarom van je (grote) emoties te leren. Absolute aanrader! Meer info >>
Wil je reageren op dit artikel? Ben benieuwd wat je denkt! Scroll dan helemaal naar beneden op deze pagina. Of wil je dit onderwerp met een life coach bespreken, die je verder vooruit helpt op je pad? Voel je welkom voor het plannen van een kennismakingsgesprek in een koffietentje in Den Haag. Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.
– Sanne Wurzer, life coach
24 september 2015 op 12:54
Oeeefffff deze komt ook binnen, wát een mooi artikel. Wel confronterend, want blijkbaar moet ik het dus vooral zelf doen en kan ik niet boos gaan zitten wachten tot mijn droomkerel voorbij komt struinen.. Maar het is goed om deze spiegel voorgehouden te krijgen. Bedankt voor het artikel. Ik ga een wish list maken en die dan weer weggooien! Wish me luck 😉 Groetjes, Roos
24 september 2015 op 21:49
Bijzonder en fijn om te lezen over dingen waar je normaal gesproken niet echt stil bij staat en waar je misschien niet echt bewust van bent. Zet je aan het denken. En geeft je een positief gevoel, wat dan weer ook fijn is.
27 september 2015 op 21:22
Lieve San,
Helaas is mijn eerste reactie vergaan maar wilde je even meegeven hoe TOP ik je artikel weer vind.Zit zelf in een uitdagende periode in het leven en ben dankbaar dat ik jou als vriendin mag hebben en via jou dit prachtig bewoorde artikel mocht lezen.Het gaat zeker bijgedragen aan mijn zoektocht en hoevast op dit levenspad.
Dankjewel daarvoor.Wens je heel veel succes met alle mooie dingen die je nog gaat creëren en kijk uit naar je volgende artikel.
Liefs, Angela
28 september 2015 op 10:44
Hai Roos, wat mooi dat je je wishlist gaat maken, succes!
28 september 2015 op 10:44
Katya, leuk dat je aan het denken gezet wordt en dat het artikel je een goed gevoel geeft! Dank voor je reactie.
28 september 2015 op 10:45
Lieve Angela, heel veel sterkte met de uitdaging, praten we samen offline nog over!
1 oktober 2015 op 18:13
Nice babe! Ziet er strak uit! Echt leuk om te lezen.
2 oktober 2015 op 14:20
Prachtig!!!
3 november 2015 op 12:22
Mooi geschreven! Ik ben het helemaal met je eens dat je niet moet wachten op ‘geluk’, maar dat je het sowieso zelf moet maken. Sowieso is geluk ook niet afhankelijk van anderen. Ik ken verschillende mensen die een partner zoeken alleen met het idee dat ze dan ‘gelukkig’ zullen zijn. Geluk zit in jezelf!
Zelf ben ik inmiddels 11.5 jaar single, wat vrij lang is, maar ik vind het wel prima. Natuurlijk ben ik wel een paar keer verliefd geweest, maar helaas was een relatie niet mogelijk. Op zo’n moment knap shit, maar aan de andere kant ook weer geen enorm drama. Ik heb teveel nare dingen in relaties meegemaakt en ben te onafhankelijk om me zomaar weer te willen binden. Ik ben nu 40 en ik heb al jaren het idee dat ik de rest van m’n leven alleen blijf. Ik ben toch wel gelukkig.
4 november 2015 op 11:20
Estrella, wat mooi en gaaf dat je zonder partner zo gelukkig bent. Dan weet je ook echt zeker dat je geluk van binnenuit komt! Dank je wel voor je mooie reactie, dit inspireert mij ook weer! – en vast ook andere lezers! Groetjes, Sanne
2 januari 2016 op 13:41
ben er mee aan de slag gegaan uiteindelijk en heb wel geleerd dat ik idd niet echt van mezelf hield maar nu stapje voor stapje daar wel kom werk hard aan mezelf en aan de relatie met mezelf ik weet nu ik kom er wel omdat ik wel ff heel erg met me neus op de feiten werd gedrukt en ook ik zeg bedankt tegen me exen al heb ik dan nog geen andere liefde althans niet van de opposit sex maar dat geeft niet want dat komt wel [ik hou van mij tenslotten]
2 januari 2016 op 14:57
Angelique, wat mooi om te horen dat je ermee aan de slag bent gegaan en nu steeds meer van jezelf leert houden! Wat fijn ook. Voelt goed he!? Heb je nog tips voor andere lezers over hoe je meer van jezelf hebt leren houden? Keep up the good work <3 Liefs Sanne
6 januari 2016 op 19:58
Ik ben 40, ik ben helemaal klaar met het alleen zijn. Naast het gemis aan liefde, vrijen, gezelschap, vriendschap,vind ik het ook vervelend dat ik al het initiatief moet nemen. Stelletjes denken nooit aan het uitnodigen van een single. Zonder partner en kinderen hoor je er toch nooit helemaal bij. Ik erger me aan de reacties van mensen en wat hierboven ook weer staat: wees gelukkig met jezelf en je ‘ lief komt vanzelf aanwandelen’. Met dat romantisch geleuter blijven we smachten. Maar wat je zegt is wel de enige oplossing: dit jaar ga ik niet meer zoeken, niet meer daten, maar leren accepteren dat dit het is.
7 januari 2016 op 10:12
Hi Lisa, ik kan me voorstellen dat je klaar bent met het alleen zijn, zeker als dat al wat langer duurt (dat kan ik niet opmaken uit je bericht) Wel jammer dat je je ergert aan ‘probeer gelukkig te zijn met jezelf’. Waarom is dat irritant? Ben je al mega gelukkig met jezelf? Geloof je er niet in dat het helpt? Of lukt het misschien niet zo? Misschien werkt het voor jou anders?
Ik schrijf mijn artikelen vanuit eigen ervaring en wat ik in mijn omgeving hoor en wat ik lees, dus het is vrij persoonlijk. Voor mij werkte dit, maar misschien niet voor iedereen. Ik hoop dat je je geheel eigen manier vindt, die bij jou past. En ik hoop toch ook dat je de hoop niet opgeeft. Misschien is het even niet daten en actief zoeken wel een goede zet, het juist even loslaten en de situatie van nu accepteren. Ik merk ook steeds dat dit laatste: het accepteren van dat wat er nu is en daar enigszins positief over kunnen zijn, het beste vertrekpunt is voor positieve verandering.
Heb jij ook ergens romantisch geleuter of iets anders van een blog staan wat ik kan lezen trouwens, of niet? 😉
8 januari 2016 op 10:23
Bedankt voor je reactie, Sanne. Ik wilde nog een kleine verwarring ophelderen. Ik erger me (natuurlijk niet!) niet aan het gedeelte ‘gelukkig zijn met jezelf’, maar om wat daar dan logisch uit zou voortvloeien: ‘dan komt je lief vanzelf aanwandelen.’ (Het staat zelfs in de kop: dat het dan opeens snel kan gaan..). Maar verder goed blog! Ik schrijf ook, maar dat houd ik nog even voor mezelf…;-)
8 januari 2016 op 10:35
Dank voor je verduidelijking Lisa. Ik kan me eigenlijk wel voorstellen dat je dat stukje irritant vindt. Het is misschien niet altijd het geval dat er daarna iemand aan komt lopen en dan is mijn stelling te stellig. Toch merk en hoor ik ook dat het vaak wel echt zo werkt. We zullen het zien voor de toekomst toch? Die ligt open. Dan neem ik bij deze een beetje titel-stelligheid terug 😉 Houd me op de hoogte van wanneer je ermee voor de dag komt, met je schrijven. En als je een keer een proeflezer wilt inzetten: I’m your woman – als je wilt.