De balans opmaken, wat is belangrijk voor je?

De balans opmaken over je leven. Het voorbeeld in dit blog is gepubliceerd met goedkeuring van degene van wie de ervaring is die ik in de eerste alinea beschrijf. Ik post ervaringen van mensen die ik coach nooit zonder toestemming. 

Gisteren, tijdens de eerste Skype-coach sessie van de dag (ik coach door de corona-crisis een stuk meer via Skype dan anders) stonden de tranen hem nader dan het lachen. ‘Ik ben nooit echt een knuffelaar geweest, maar nu mis ik het zo. Ik zou zo graag zou ik mijn ouders nu de knuffel geven die ze zo nodig hebben. Het is zoiets kleins, het voelt zo slecht om zelfs dát niet te kunnen geven.’ Het is niet alleen omdat hij iets voor ze terug wil doen nadat ze hem zoveel hebben gegeven. Hij vertelt me ook dat hij het woord ‘huidhonger’ ontdekt heeft, en bij zichzelf merkt dat dit precies is wat hij in toenemende mate begint te krijgen.  

De balans opmaken en daarin fysiek contact missen

Huidhonger is het gemis van aanraking; vaak de kleine maar betekenisvolle aanrakingen. Die hand op je arm, een arm om je schouder, een kus, knuffel of zelfs een por. Maar ook grotere, intensere aanrakingen zoals massages, seksualiteit, samen dansen of tantra. Aanraking doet een mens zoveel. Als ik het bij mezelf naga, dan snap ik zo goed dat het een verschil tussen leven en dood is. Aanraking hoort wat mij betreft thuis in het rijtje eerste levensbehoeften. In onderzoek bij aapjes bleek dat baby-aapjes kozen voor een knuffelbare nep-aap waarbij geen eten te krijgen was, boven een metalige, niet knuffelbare nep-aap waarbij wél eten te krijgen was. 

Het missen van wat er nu niet is, doet beseffen wat iets blijkbaar voor ons betekent. Welke emoties aanraking bijvoorbeeld bij je oproepen. Of hoe je je gezien, gewaardeerd, erkend of geliefd en welkom kunt voelen, juist door die kleine (of grote) aanrakingen. Ik zie deze crisis daarom mede als een gelegenheid om voor onszelf de balans op te maken en te reflecteren. Je weet beter wat je mist door het een tijdje niet te hebben of te kunnen.

De balans opmaken: loslaten wat je niet langer dient

Daarbij kunnen er dingen van de wagen vallen zodra ze weer wel mogen. Bij mezelf zou ik me kunnen voorstellen dat ik iets minder sportlessen ga doen en meer de natuur in trek voor langere wandelingen. Vaker weggaan en even ontkoppelen van met name de digitale wereld. Samen met vrienden of alleen. Liefst op de fiets, of stukken wandelend.

Iets anders dat mij opviel in mijn persoonlijke leven: hoe ik, zeker in de eerste maand van de lockdown, een diepe rust vond in het niet kunnen van heel veel dingen. Het voelt als een retraite. Het is iets dat je bijna niet hardop kunt zeggen, omdat zoveel mensen juist van alles missen. Maar voor mij voelde alles wat wegviel aan mogelijkheden in de eerste periode boven alles even als een generaal pardon van even niet hoeven. Alles wat niet kan, hoeft namelijk ook niet.

De balans opmaken: inzien waar je zelf bij kunt sturen 

Zo realiseerde ik me hoe ik mezelf de afgelopen tijd (pré-corona), blijkbaar toch een redelijke druk heb opgelegd. Of die druk van buitenaf heb ervaren. Dit is iets wat ik voor mezelf aan het onderzoeken ben. Verder geniet ik ervan, het even niet al te veel hoeven.

En verder ga ik mee in de stroom, juist omdat we geen idee hebben waar dit allemaal naartoe gaat, heb ik besloten een open vizier te hebben. Dit is iets dat ik van mijn vader geleerd heb; hij ziet zijn leven en het bestaan als een rivier, waarop hij zich laat meedrijven. Hij ziet vanzelf waar hij dan langskomt, wat hij tegenkomt onderweg. Een vorm van overgave aan het leven zoals het zich toont, zoals ik die ook uit het Boeddhisme ken. 

De balans opmaken: erkennen dat sommige manieren niet werken 

Een goede vriendin met een zeer optimistische inslag, kwam zichzelf de afgelopen tijd flink tegen. Toelevend naar iedere persconferentie van onze premier stond ze steevast ingesteld op het best mogelijke nieuws dat er zou kunnen komen. Je raadt het al; het viel iedere keer tegen. Het kostte haar steeds wat meer moeite om zichzelf na de teleurstelling bij elkaar te rapen en op te krikken naar haar welbekende niveau van optimisme en verwachting dat alles mee zal vallen. Ze heeft veel behoefte aan een punt op de horizon, een uitzicht waar ze zich op in kan stellen en waarmee het verduren van een tijdelijk onaangename tijd makkelijker gaat. 

De balans opmaken: je focus leggen op waar je invloed hebt 

Met haar deelde ik wat ik mijn broer zo goed zie doen: hij leeft het leven bij de dag. Met hetzelfde optimisme dat ik van haar ken, maar dan praktisch toegepast op de dag die voor hem ligt. Hij vraagt zich elke dag af: ‘Hoe kunnen we hier met het gezin een fijne dag van maken?’ Dat vind ik zo knap. Hij piekert niet veel, hij denkt juist in mogelijkheden en erg netjes binnen zijn cirkel van invloed. Daar koos hij ook al vroeg in zijn volwassen leven voor: ‘Het heeft geen zin om me druk te maken over alles wat buiten mijn invloedssfeer ligt. Ik richt me liever op datgene waar ik wel een verschil kan maken. Dat zijn de mensen die dichtbij me staan.’ Het klinkt zo volslagen logisch en zelfs eenvoudig. Toch weet ik uit ervaring dat dit nog niet zo makkelijk toepasbaar is. Het vraagt ook discipline en reminders om regelmatig weer even die belangrijke vraag te stellen. ‘Heb ik hier invloed op?’ Een dagelijks thema in coaching ook. 

De balans opmaken: meer waardering voelen

Soms is het dat je merkt dat je iets zo lief hebt of zo graag geeft, dat we dat oppakken, met meer waardering en dankbaarheid dan voorheen. In dat licht denk ik dat de man met wie ik sprak over huidhonger, zomaar eens wat meer een knuffelaar zou kunnen worden dan hij zelf ooit voor mogelijk had gehouden. Wellicht komt hij tot een herbesluit, en zegt hij na de crisis niet meer dat hij niet zo’n knuffelaar is. 

De balans opmaken: heb jij meer gereflecteerd in de lockdownperiodes? Heb je opgemerkt wat belangrijk voor je is? Ontdekte je wat je juist kunt missen als een boer met kiespijn? Ik ben benieuwd! Leuk als je je persoonlijke ervaring deelt in de comments hieronder, of via een persoonlijk berichtje via dit contactformulier (als je niet wilt dat je reactie gepubliceerd wordt).