Herstel de balans tussen werk & privé

Herstel de balans tussen werk & privé: merk je dat er in jouw leven ook een betere balans zou mogen zijn tussen werk & privé? Zowel in je manier van werken als in je privé-leven kun je een aantal slimme tips toepassen om hier een positief verschil in te maken. Hierbij deel ik een aantal tips.

Tip 1. Ga slimmer werken in plaats van harder

De Britse geleerde Cyril Parkinson ontdekte dat werk uitdijt naar de beschikbare tijd (om een taak te realiseren). Als we die tijd dus vooraf inkorten en kaderen, zijn we sneller klaar en werken we met meer focus. Het helpt om een timer te zetten en niet ondertussen je telefoon of mail te checken. Bijkomend voordeel: je haalt meer voldoening uit je werk omdat je het met aandacht en toewijding doet, en meer taken afrondt. Werk je geconcentreerder met je lievelingsmuziek aan? Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat een goede dosis muziek in je dag ook nog een positief effect heeft op je bloeddruk. So pump up the volume!

Tip 2. Neem korte power-breaks

Neem tussen taken door steeds een pauze van zo’n vijf minuten. Dit helpt je hoofd leegmaken, voorkomt stress en zorgt dat je daarna helderder kunt denken. Kom in beweging, maak een gezellig praatje met een leuke collega of luister naar muziek. Na zo’n mini-break kun je ook weer fris focussen op een nieuwe taak of vergadering. Daarover gesproken: in veel bedrijven wordt overmatig vergaderd. Het helpt om van te voren te bepalen wanneer een vergadering geslaagd is (wat moet er in elk geval uitkomen?) en dit kenbaar te maken aan de deelnemers. Zorg tijdens de vergadering dat het doel binnen de gestelde tijd behaald wordt en dat mensen on topic blijven.

Tip 3. Houd het werk daar waar het hoort

Sluit je werk aan het eind van je dag bewust af. Maak als laatste taak een lijst met dingen die nog in je hoofd zitten/gedaan moeten worden en plan deze waar mogelijk al in in je agenda. Adem langzaam terwijl je van je werk vertrekt, terwijl je je realiseert: ‘Ik ben gestopt met werken. Ik ga nu ontspannen. Mijn vrije tijd is nu begonnen.’ Zet na werktijd je werklaptop of -telefoon niet te vaak aan. Dezelfde technologie die het mogelijk maakt om ons werk flexibel te doen, brandt ons ook op als we hem 24/7 gebruiken. Het is vaak juist het vager worden van de scheidslijn tussen werk en privé-tijd waardoor veel mensen niet goed tot zichzelf en tot voldoende rust en ontspanning kunnen komen. Kijk of je die grenzen scherper kunt neerzetten en bewaken als je dit herkent.

Tip 4. Verdeel en heers

Maak thuis samen een redelijke en duidelijke verdeling in de taken in/om huis. Vang niet telkens toch de taken van een ander op. Plan als dit voor je werkt ook heel bewust ontspanningstijd in in je agenda.

Tip 5. Zeg vaker ‘ja’ tegen jezelf

Sta jij vaak en veel klaar voor mensen in je omgeving? Voor je gezin, je vrienden, de sportclub of op je werk? Behulpzaamheid is natuurlijk een prachtige eigenschap. Maar vaak slaan goede eigenschappen een beetje door. Dan raakt de balans zoek tussen klaarstaan voor de ander, en klaarstaan voor jezelf. Dat laatste is een voorwaarde om het eerste überhaupt te kunnen blijven doen. Herken je dit bij jezelf? Zeg dan wat vaker ‘nee’ tegen een ander, en daarmee ‘ja’ tegen jezelf. Onderzoek vervolgens je behoeften van dat moment. Wat heb je nu nodig? Waar verlang je het meeste naar? Op welke manier zou je nu het beste voor jezelf kunnen zorgen? Herstel de balans tussen werk & privé door hier vaker gehoor aan te geven.

Tip 6. Praat erover

Lucht je hart bij goede vrienden over wat er op je werk en thuis speelt. Het lucht op, zorgt dat je dingen kunt verwerken en niet zelden kom je tot nieuwe inzichten. Mensen met een fijne kring van support om zich heen hebben een sterkere weerbaarheid tegen uitputting en ziektes dan allen die dat niet hebben. Schroom niet om ook eens met een coach of andere hulpverlener te gaan praten, bijvoorbeeld als je steeds in dezelfde patronen blijft bewegen.

Tip 7. Beweeg & zorg goed voor je lijf

Regelmatige beweging en (kracht)training helpen om stress en onrust te verminderen en je immuunsysteem te versterken. Ook helpt het om beter om te kunnen gaan met tegenslagen. Langer dan een uur stilzitten achter je computer is ongezond. Kijk of je ook op je werk creativiteit kunt inzetten om te bewegen. Haal eens koffie voor collega’s, loop langs in plaats van te mailen en maak geregeld lunchwandelingen.

Tip 8. Laat de hang naar perfectie varen

Is jouw bijdrage thuis en op je werk naar jouw smaak zelden goed genoeg? Perfectionisme heeft vaak een stevige vinger in de pap bij disbalans tussen werk en privé. En het is een flinke energie-vreter. Kun je jouw bijdrage misschien iets losser benaderen? Accepteren dat ‘goed genoeg’ soms ook volstaat? Soms helpt het om dit tegen jezelf te zeggen. Kijk eens eerlijk: moet er echt dagelijks een super gezond en vers bereid gerecht op tafel staan? Moet het huis altijd perfect opgeruimd zijn en brandschoon? Of kun je af en toe ook eens de boel de boel laten? Laat schuldgevoel varen als je eens ergens niet bij kunt zijn, iets vergeet of een keer ‘nee’ zegt op een verzoek.

Tip 9. Onderzoek energiegevers & energievreters 

Herstel de balans tussen werk & privé: maak een lijstje met zaken die jou in je leven energie geven, en ernaast een lijstje met alles wat vooral energie kost. Kun je links wat meer foucus geven, en rechts wat minderen de komende tijd? 

Herstel de balans tussen werk & privé: verder lezen

Wil je verder lezen over dit onderwerp? Lees dan hier het andere blog over dit thema. Heel veel succes gewenst! En als je vragen hebt over dit onderwerp; bericht me gerust.