Er zijn talloze mogelijkheden om je levenskwaliteit te verhogen. In dit artikel deel ik 5 eenvoudige en makkelijk te integreren tips om je levenskwaliteit snel te doen toenemen.

1. Meditatie

Wie iedere dag vijf minuten – of meer – van zijn tijd vrijmaakt om even stil te zitten en naar binnen te keren, kan erover meepraten. Nooit meer zonder; want werkelijk alles wordt beter na meditatie.

Voorbeelden: meer helderheid, harmonie, inspiratie, rust. Makkelijker relativeren en dingen van een afstandje bekijken. Minder piekeren en stress. Mediteer je al, maar is het lastig de discipline op te brengen het regelmatig te doen? Lees hier mijn 5 tips. En wil je een handig boek lezen, waar alles in staat wat je wilt weten om ermee te beginnen, probeer dan ‘Effe zitten – beter functioneren door mediteren‘ van Han Luyckx. Het is trouwens effectiever om iedere dag vijf minuten te mediteren, dan elke week één uur te mediteren.

2. Yoga

Als sport is het fijn. Maar heb je een docent die je ook de ándere waardevolle aspecten van yoga leert; dat is onbetaalbaar. Leren jezelf meer en meer te accepteren zoals je bent bijvoorbeeld. Ook als je mediteren moeilijk (of niet leuk!) vindt, is yoga een alternatief. Via het lichaam en de ademhaling bereik je er nagenoeg hetzelfde effect mee. Bonus is dat je lichaam en geest er béiden sterker, flexibeler en evenwichtiger van worden. Wil je weten bij welke yoga-school ik al ruim tien jaar lang intens tevreden mijn matje uitrol, en elke les nog leer? Meet Jacqui Howles van de Sunshine Yoga school in Den Haag.

3. Bewust ademhalen

Afbeelding van boek verademing gevonden op coachingmetsanne.com coaching Den Haag, helpt bij het bevorderen van de levenskwaliteitEen groot deel van de Nederlanders ademt in rust continu alsof ze met 18 km tegen de wind in fietsen. Met stress en andere klachten als gevolg. Veel mensen hebben niet door dat ze te snel ademhalen. In rust hoor je c.a. 6 x per minuut in- en uit te ademen. Een absolute must read over dit onderwerp is het boekje Verademing van Bram Bakker. Dit leert je alles ver hoe je je ademhaling kunt leren reguleren; met alle voordelen van dien.. Schokkend om te lezen hóeveel klachten hun oorsprong hebben in een verkeerd ademhalingspatroon!

‘Ademhaling volgt de geest, en de geest volgt de ademhaling’ luidt een gezegde. Ben je erg druk in je hoofd, dan wordt de ademhaling oppervlakkiger, waardoor je nog meer in je hoofd raakt, enzovoorts. Maar dit kun je ook omdraaien! Het is veel makkelijker om via je ademhaling je geest tot rust te brengen dan andersom. Probeer de hele dag door een rustige ademhaling te hebben. Breng die tot in je buik. Het moet niet ongemakkelijk voelen; hou het dus zo natuurlijk mogelijk. Merk je dat het je in een een rustige staat brengt? Dat het je geest helderder maakt en je blik scherper? En dat gedachten iets minder de overhand hebben?

4. Buiten wandelen

Je bent in beweging, in de frisse (?) lucht en in de natuur. Al staan er maar een paar bomen of struiken waar je loopt; ook dat draagt bij. Door het regelmatig te doen, word je aandachtiger voor je omgeving. Zie je ook de kleine, mooie dingen – waar we zo vaak aan voorbij razen: een prachtige bloem, een schattig vogeltje dat druk zit te fluiten. Ineens merk je die typische geur van een herfstochtend op. Je bent in het moment. Je lijf is ook blij met deze respectvolle manier van beweging. En het leuke is: je ademhaling wordt tijdens het lopen vanzelf regelmatiger en dieper, waardoor je geest weer volgt, en dus rustiger wordt.

5. Vriendelijkheid beoefenen

De Dalai Lama zegt hierover:

‘When we feel love and kindness toward others, it not only makes others feel loved and cared for, but it helps us also to develop inner happiness and peace.’

Hij noemt vriendelijkheid zelfs zijn ‘religie’. Beoefen vanaf de vroege ochtend vriendelijkheid in wat je denkt, doet en zegt. Wat voor effect heeft dat op jou? Voel je je prettiger? Lekkerder in je vel, meer in verbinding met jezelf en anderen? En merk je wellicht dat anderen leuker op jou reageren? Je positieve focus en uitstraling trekken positieve situaties en reacties aan. Geniet ervan.

Hoe vergroot jij je levenskwaliteit?

Staat er iets in dit rijtje over levenskwaliteit waarvan je denkt: ‘Hm, dat ga ik eens proberen?’ Of doe je wellicht al een of meer van deze dingen bewust? Ben benieuwd wat ze voor je (zullen) doen. Reageren & delen via Social Media en e-mail kan helemaal onderaan deze pagina als je wilt.

Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

– Sanne Wurzer, life coach Den Haag